Ost- och chilipinnar

Ost- och chilipinnar

Av: / Foto: Kent Jardhammar
60 min
35 stycken
Ost- och chilipinnar är det ultimata tilltugget och passar till allt. Här är ett enkelt recept på hur du lagar dina egna.
Fler recept på:
Baka, Chili
Annons

Ingredienser

    1. 1/2 pkt jäst (ca 25 g)
    2. 3 dl vatten
    3. 1 msk rapsolja
    4. 1 tsk salt
    5. 2 1/2 dl riven lagrad ost (ca 100 g)
    6. 1 dl grahamsmjöl
    7. 5–6 dl vetemjöl (gärna glutenstarkt)
    8. 1 st ägg
    9. flingsalt eller svarta sesamfrön
    10. chili- & limekrydda

Gör så här

    1. 1.

      Smula jäst i köksmaskinens bunke. Häll över 3 dl vatten (behöver inte värmas) och rör om så att jästen löser sig.

    2. 2.

      
Tillsätt rapsolja, salt, 1 tsk chili- & limekrydda, riven lagrad ost, grahamsmjöl, vetemjöl och bearbeta degen kraftigt i maskinen till en smidig och blank deg, ca 10 min. 


    3. 3.

      Jäs (gärna under plast) till dubbel storlek ca 40 min.

    4. 4.

      Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i fyra delar. Rulla ut och dela varje del i åtta små bitar som rullas ut till smala pinnar, ca 25 cm långa.

    5. 5.

      Lägg dem på bakpappersklädda plåtar. 
Pensla med 1 uppvispat ägg och strö över chili- och limekrydda, flingsalt eller svarta sesamfrön.

    6. 6.

      Grädda mitt i ugnen i 225° ca 10 min tills pinnarna fått fin färg. Låt svalna på galler.

Tips från kocken

Pinnarna är mjuka och goda när de är nygräddade men är lika perfekta att servera när de torkat och blivit läckert knapriga. 

Chili- & limekryddan kan bytas ut mot exempelvis stött kummin.
Fler recept på:
Baka, Chili
Är innehållet i detta recept olämpligt?