Örtmarinerade lammracks med potatis- och champinjonsås och balsamicosås

Örtmarinerade lammracks med potatis- och champinjonsås och balsamicosås

Av: / Foto: Ragnar Ómarsson
70 min
4 personer
En riktigt god varmrätt, örtmarinerade lammracks med potatis-och champinjonsås och balsamicosås.
Fler recept på:
Potatis, Tomater, Vitlök, Lamm
Annons

Ingredienser

    1. ca 1 kg lammracks
    2. olja till stekning
    3. 10–12 kvisttomater
    4. flingsalt
  1. Marinad

    1. 3 msk hackad rosmarin
    2. 2 vitlöksklyftor, pressade
    3. 3 msk olivolja
    4. ca 3 msk rosmarin och timjan, färsk
  2. Servering

    1. minisparris
  3. Potatis- och champinjonmos

    1. 5 stora potatisar
    2. 1/2 dl mjölk
    3. 1/2 dl grädde
    4. 1 ägg
    5. 1 dl riven parmesanost
    6. 5 stora champinjoner, hackade
    7. salt, peppar
  4. Balsamicosås

    1. 2 msk balsamico
    2. 1 dl rött vin
    3. 2 vitlöksklyftor, pressade
    4. 1 msk honung
    5. Maizena till redning
    6. salt, peppar

Gör så här

    1. 1.

      Blanda marinaden och pensla den på lammracksen. Låt ligga kallt i minst fyra timmar, helst över natten.

    2. 2.

      Sätt ugnen på 220 grader.

    3. 3.

      Stek lammracksen i oljan i en het stekpanna, 5 minuter på varje sida. Lägg över i en ugnsform, strö färska kryddor över. Salta och peppra. Lägg kvisttomaterna bredvid med lite flingsalt på.

    4. 4.

      Stek mitt i ugnen 10-15 minuter. Köttet ska ha en knaprig yta men fortfarande vara lätt rosa i mitten.

    5. 5.

      Stek minisparrisen helt kort i en stekpanna med lite flingsalt.

    6. 6.

      Potatis- och champinjonmos: Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och ställ tillbaka kastrullen på spisen med värmen avstängd.

    7. 7.

      Tillsätt mjölk och grädde och låt det bli varmt. Mosa potatisen med en potatisstöt. Rör ner ägg, ost och champinjoner. Blanda allt, salta och peppra.

    8. 8.

      Lägg moset i ugnsfasta portionsskålar och grädda 10 minuter tills moset fått en knaprig översida.

    9. 9.

      Balsamicosås: Rör ihop balsamico, vin, vitlök och honung i en kastrull. Låt koka under omrörning på låg värme. Tillsätt lite Maizena och vispa ut den. Såsen ska inte tjockna för mycket. Salta och peppra.

    10. 10.

      Servera med potatis- och champinjonmoset, balsamicosåsen, de ugnsbakade kvisttomaterna och minisparrisen.

Fler recept på:
Potatis, Tomater, Vitlök, Lamm
Är innehållet i detta recept olämpligt?