Örtkryddad kalkon  med grönsaker och ädelostsås

Örtkryddad kalkon med grönsaker och ädelostsås

Av: / Foto: Kent Jardhammar
120 min
4 portioner
En extra härligt djup smak får kalkonsteken när den kryddas med färska örter. De ugnsrostade grönsakerna sköter sig själva i ugnen medan du kokar såsen. Ädelosten ger en spännande tvist.
Fler recept på:
Budgetmat
Annons

Ingredienser

    1. 1 st kalkonstek, ca 800 g
    2. 1 msk hackad färsk timjan eller 1 tsk torkad
    3. 1 tsk salt
    4. 2 krm peppar
  1. Ugnsrostade grönsaker

    1. 1 kg blandat potatis, morötter och palsternackor
    2. 1 st rödlök
    3. 200 g blomkål
    4. 2 msk olja
    5. 1 tsk salt
    6. 2 st vitlöksklyftor
    7. 1 knippe persilja
  2. Sås

    1. 3 dl vatten
    2. 1/2 dl grädde
    3. 3 msk kalvfond
    4. 2 tsk balsamvinäger
    5. 1 msk gelé
    6. 1 tsk timjan
    7. 2 krm peppar
    8. 1 msk soja
    9. 2 msk vetemjöl
    10. 40 g ädelost

Gör så här

    1. 1.

      Lägg steken i en ugnssäker form, låt nätet sitta kvar. Strö över timjan, salt och peppar. Sätt i en köttermometer med spetsen i mitten av steken. Stek i 200° ca 1 1/4 tim till 75° innertemperatur.

    2. 2.

      Skala potatis, morötter och palsternackor, skär dem och löken i klyftor. Dela blomkålen i bitar.

    3. 3.

      Lägg dem i en ugnssäker form. Droppa över olja och salt. Pressa över vitlöken. Stek i 200° ugn ca 40 min. Grovhacka persiljan och blanda med grönsakerna.

    4. 4.

      Häll alla ingredienser till såsen utom osten i en kastrull. Koka upp under omrörning och sjud såsen 5 min. Smula i osten och låt den smälta i såsen.

    5. 5.

      När köttet svalnat ta bort nätet och skär upp steken i tunna skivor och servera med såsen och grönsakerna. Smula extra ost över och servera.

Tips från kocken

Ta bort termometern medan köttet är varmt så drar hålet efter termometern ihop sig.
Fler recept på:
Budgetmat
Är innehållet i detta recept olämpligt?