Örtdoftande köttfärsgratäng

Örtdoftande köttfärsgratäng

Av: / Foto: Anders Norrsell
50 min
6 port
Färsgratäng med spritsat potatismos – värmer gott och passar alla middagsgäster!
Fler recept på:
Gratäng, Budgetmat, Potatis, Tomater, Basilika, Chili
Annons

Ingredienser

  1. Färs

    1. Ugn 225°
    2. 600 g köttfärs
    3. 1 st gul lök
    4. 1 st orange paprika
    5. 1 st röd paprika
    6. 400 g krossade tomater
    7. 400 g krossade tomater med smak av chili
    8. 1 msk kalvfond
    9. 3 msk tomatpuré
    10. 2 msk finhackad basilika
    11. 140 g avrunnen majs
  2. Potatismos

    1. 1 kg mjölig potatis
    2. ¾ dl varm mjölk
    3. 2 msk smör
    4. 1/2 tsk salt
    5. 1 krm svartpeppar
    6. 1 st äggula
  3. Gratinering

    1. 1 st skivad tomat
    2. 1 dl riven lagrad ost
    3. basilika

Gör så här

    1. 1.

      Potatismos: Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka potatisbitarna i lättsaltat vatten tills de är riktigt mjuka, ca 20 min. Häll av vattnet och stöt eller mosa potatisen. Blanda potatis med varm mjölk och smör. Smaka av med salt och peppar. Rör ner en äggula i moset.

    2. 2.

      Färs: Stek färsen smulig i smör i en stekpanna. Skala och finhacka löken. Kärna ur och tärna paprikorna. Tillsätt lök och paprika i pannan och stek några min. Vänd ner krossade tomater, kalvfond, tomatpuré, basilika samt majs. Låt allt koka samman i 7–8 min. Fördela färsen i en smord ugnsform.

    3. 3.

      Spritsa moset på färsen längs formens kant.

    4. 4.

      Gratinering: Skiva tomaten och lägg skivorna i mitten av gratängen. Strö över ost. Gratinera mitt i ugnen tills osten fått fin färg, 10–12 min. Garnera med basilika.

Är innehållet i detta recept olämpligt?