Örtdoftande älgfilé

Örtdoftande älgfilé

Av:
4 pers
Servera gärna med jordärtskockspuré och varm bönsallad med kantareller och lingon.
Annons

Ingredienser

  1. Ingredienser

    1. 8 hg hel älgfilé
    2. 1 1/2 msk smör
    3. lite färsk rosmarin
    4. lite färsk timjan
    5. 3/4 dl vatten
  2. Jordärtskockpuré

    1. 10 st jordärtskockor
    2. 2 st potatisar
    3. 1/2 msk smör
    4. 1/3 dl mjölk
  3. Varm bönsallad

    1. 200 g kantareller
    2. 1 msk smör
    3. 400 g brytbönor
    4. 1 dl lingon
    5. 1/2 dl olivolja
    6. 1/2 msk honung
    7. 1/2 dl balsamvinäger

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 150 grader. Bryn köttbiten runt om i gjutjärnspanna tills filen får fin färg. Krydda med salt och peppar. Strö över klippt rosmarin och timjan och lägg det även under.

    2. 2.

      Sätt in i ugnen och baka till en innertemperatur på 58-70 grader, beroende på hur rosa du vill ha köttet. Ta ut köttet och låt vila en stund i folie före servering.

    3. 3.

      Spara stekskyn, vispa upp den med lite vätten och låt koka upp. Servera skyn till köttet tillsammans med bönsalladen och jordärtskockspurén.

    4. 4.

      Jordärtskockpurén: Koka skockor och potatisar mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, mosa rotfrukterna med en gaffel. Rör ner smör och mjölk på låg värme, smaka av med salt och peppar.

    5. 5.

      Bönsallad: Stek kantarellerna lagom mjuka i smör, salta och peppra. Sjud bönorna några minuter till de är precis mjuka, låt rinna av. Lägg ner bönor och lingon i pannan med kantareller och vänd runt på låg värme. Blanda ingredienserna till dressingen. Slå den över salladen och servera.

Är innehållet i detta recept olämpligt?