Ört- och mascarponefylld lax

Ört- och mascarponefylld lax

Av: / Foto: Myles New
55 min
8 personer
Mäktig, mättande och fantastiskt mumsig! Servera laxen med ris, couscous eller quinoa och en fräsch grönsallad till.
Fler recept på:
Sallad, Ugnsbaka , Basilika
Annons

Ingredienser

    1. 2 st purjolökar (finskivade)
    2. 5–6 msk smör
    3. 1 liten knippa dragon (hackad)
    4. 1 liten knippe persilja (hackad)
    5. 1 liten knippe basilika (hackad)
    6. 100 g mascarpone
    7. 50 g parmesan (färskriven)
    8. salt och peppar
    9. 400 g färsk spenat
    10. 2 st benfria laxfiiléer (650 g/st med skinn)

Gör så här

    1. 1.

      Stek purjolöken i mycket smör tills den mjuknat men inte fått färg, cirka 20 minuter. Höj värmen mot slutet för att ånga bort vätskan.

    2. 2.

      Häll i örterna, sedan mascarpone och låt puttra i 3–4 minuter så att allt blandas. Blanda i parmesan, salta och peppra ordentligt och låt svalna. Fräs spenaten i smör tills vattnet kokat ur. Salta och peppra.

    3. 3.

      Lägg 3–4 bitar steksnöre i en smörad ugnsform med bakplåtspapper. Lägg upp en av filéerna med skinnsidan nedåt. Sprid ut purjolöksröran och spenaten och toppa med den andra laxsidan, med skinnsidan uppåt. Snitta skinnet och knyt ihop laxen med steksnöre. Hit kan du förbereda.

    4. 4.

      När du är redo att tillaga laxen, värm ugnen till 220° och grädda laxen i cirka 25 minuter, se efter med en kniv om den är färdiggräddad.

Tips från kocken

Du kan förbereda genom att fylla laxen i förväg och låta den ligga kyld tills du är redo att tillaga den. Öka då tillagningstiden i ugnen.
Fler recept på:
Sallad, Ugnsbaka , Basilika
Är innehållet i detta recept olämpligt?