Ört- och citronbakad torsk med basilikaplättar

Ört- och citronbakad torsk med basilikaplättar

Av: / Foto: Christina Uhlin
40 min
2 personer
Recept på ört- och citronbakad torsk med basilikaplättar.
Fler recept på:
Pannkakor, Basilika, Citron, Fisk
Annons

Ingredienser

    1. finrivet skal av 1 citron
    2. 2 msk blandade örter från frysen
    3. 2 msk ströbröd
    4. 2 st torskryggsfiléer
    5. salt och peppar
  1. Sås

    1. 2 dl crème fraiche
    2. 1/2 dl vatten
    3. 1/2 st grönsaksbuljongtärning
    4. saft av 1 citron
  2. Basilikaplättar, ca 10 stycken

    1. 2 msk basilika från frysen, eller använd färsk
    2. 2 st ägg
    3. 1 dl vetemjöl
    4. 1/2 dl mjölk
    5. 1/2 tsk bakpulver

Gör så här

    1. 1.

      Rör ihop alla ingredienser till basilikaplättarna. Det ska vara en klumpfri smet. Låt stå och svälla ca 10 minuter. Sätt ugnen på 125 °C.

    2. 2.

      Blanda citronskal, örter och ströbröd till torsken. Salta och peppra fisken runtom, rulla i örtblandningen och lägg i en smord ugnsfast form. Tillaga klart i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

    3. 3.

      Under tiden torsken är i ugnen steker du plättarna och kokar ihop såsen.

    4. 4.

      Sås: Koka ihop crème fraiche, vatten och buljongtärning i en kastrull tills det tjocknar lite. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

    5. 5.

      Servera fisken med plättarna och den goda såsen.

Tips från kocken

Om plättarna blir klara innan fisken kan du ställa dem i ugnen tillsammans med fisken med lite folie som skydd.
Fler recept på:
Pannkakor, Basilika, Citron, Fisk
Är innehållet i detta recept olämpligt?