Nyponmunkar

Nyponmunkar

90 min
8 Stycken
Recept på munkar fyllda med nypon.
Fler recept på:
Halloween - skrämmande goda recept
Annons

Ingredienser

  1. Munkar

    1. 25 g Jäst
    2. 1.5 dl mjölk - 37 grader
    3. 50 g Smör
    4. 2 msk strösocker
    5. 1 st Ägg
    6. 5 dl Vetemjöl
  2. Nyponfyllning

    1. 200 g urtagna nypon
    2. 2 dl Socker
    3. saft och rivet skal av 1 citron
  3. Till fritering

    1. 1 l neutral olja
    2. 400 g strösocker

Gör så här

    1. 1.

      Lös upp jästen i den ljumna mjölken. Vispa smör och socker fluffigt. Vispa ner ägget och tillsätt mjölken.

    2. 2.

      Sikta ner mjölet lite i taget tills du har en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i cirka 20 minuter. Skär nyponen i småbitar och koka dem med socker, citronskal och -saft i cirka 25 minuter.

    3. 3.

      Lägg sylten i en spritspåse med rund tyll och ställ kallt. Kavla ut degen tills den är 1 cm tjock. Stansa ut runda bitar som är cirka 8 cm i diameter.

    4. 4.

      Spritsa nyponsylt i mitten av varje munk och vik sidorna över så att sylten är helt inkapslad. Lägg munkarna med skarven neråt och låt vila i 20 minuter.

    5. 5.

      Värm oljan i en kastrull till 170°. Fritera en munk i taget i cirka 2–3 minuter. Rulla i strösocker och låt svalna på hushållspapper.

Är innehållet i detta recept olämpligt?