Nyårstårta med skinka & frukt

Nyårstårta med skinka & frukt

Av: / Foto: Kent Jardhammar
60 min
12 port
Generös, smakrik fyllning och överdådig garnering – succén är given!
Fler recept på:
Bröllop, Begravning, Sallad, Äpple, Basilika, Tomater
Annons

Ingredienser

    1. 3 förp Jubileumskaka Polarbröd (10 halvmånar à förp)
  1. Fyllning 1

    1. 200 g rökt skinka i skivor
    2. 150 g färskost, ev smaksatt
    3. 21/2 dl crème fraiche
    4. 2 msk senap med honung
    5. 1 dl hackad persilja
    6. 1 krm salt
  2. Fyllning 2

    1. 200 g leverpastej bredbar
    2. 1/2 dl vispgrädde
    3. 1 st litet äpple, finhackat
    4. 60 g soltorkade tomater i olja, finhackade
    5. 150 g färskost, ev smaksatt
    6. 21/2 dl crème fraiche
    7. 2 dl riven lagrad ost
  3. Topping

    1. 4 dl vispgrädde
    2. 300 g färskost, ev smaksatt
    3. 2 msk riven färsk pepparrot
  4. Garnering

    1. 200 g rökt skinka i skivor
    2. 100 g lufttorkad skinka i skivor
    3. 4 st färska fikon i klyftor
    4. 1 st stjärnfrukt i skivor
    5. 1 st passionsfrukt, delad
    6. 1 st liten melon i skivor
    7. basilikablad och småsallad till sidorna

Gör så här

    1. 1.

      Lägg ihop 2 bröd till en rund botten på ett tårtfat.

    2. 2.

      Fyllning 1: Hacka skinkan i småbitar. Blanda med de övriga ingredienserna till en smidig kräm.

    3. 3.

      Fyllning 2: Blanda leverpastej och grädde. Blanda med de övriga ingredienserna till en smidig kräm.

    4. 4.

      Bred hälften av fyllning 1 på de utlagda bröden. Lägg på ett nytt lager bröd. Bred på hälften av fyllning 2. Fortsätt av varva fyllningarna med brödlager, avsluta med ett lager bröd.

    5. 5.

      Topping: Vispa grädden hårt. Blanda den med färskost och pepparrot. Bred krämen ovanpå tårtan och på sidorna.

    6. 6.

      Garnera ovansidan av tårtan som på bilden. Tryck försiktigt fast basilika- och salladsblad på sidorna.

Tips från kocken

Skydda fatet med remsor av bakpapper medan du lägger ihop tårtan och brer på toppingen. Lätt att ta bort inför serveringen och du har ett snyggt, kladdfritt fat! Lägg ihop tårtan dagen före festen så hinner bröd och fyllning bli saftigt och gott. Täck med plastfolie och förvara kallt. Bred på topping och garnera tårtan några timmar innan den ska serveras.
Är innehållet i detta recept olämpligt?