Nötlängder

Av: / Foto: Anders Norrsell
120 min
2 längder
Små och enkla längder med nötfyllning.
Annons

Ingredienser

    1. 50 g jäst för söta degar
    2. 3 1/2 dl mjölk
    3. 3/4 dl strösocker
    4. 1 krm salt
    5. 3/4 tsk mald kardemumma
    6. 1 ägg
    7. 75 g smör, rumsvarmt
    8. 8–10 dl vetemjöl
  1. Fyllning

    1. 75 g smör, rumsvarmt
    2. 3/4 dl socker
    3. 1 dl hackade nötter t ex hasselnötter och pistaschnötter
  2. Garnering

    1. 1 ägg
    2. pärlsocker
    3. hackade nötter

Gör så här

    1. 1.

      Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Häll den i bunken och lös upp jästen. Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg och smör. Blanda i mjölet, lite i taget, och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda kraftigt en stund. Jäs övertäckt ca 45 minuter.

    2. 2.

      Tag upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut två rektanglar, ca 35 x 40 cm stora.

    3. 3.

      Blanda ihop smör, socker och nötter och bred fyllningen på degplattorna. Rulla ihop från långsidan och lägg på plåtar med bakplåtspapper.

    4. 4.

      Klipp rullarna i flikar och vik dem växelvis åt höger och åt vänster. Låt jäsa under bakduk ytterligare ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

    5. 5.

      Pensla längderna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker och hackade nötter. Grädda längst ner i ugnen ca 25 minuter.

Är innehållet i detta recept olämpligt?