Nötkött. Långkok med mörk ale

Nötkött. Långkok med mörk ale

Av:
20 min
4 portioner
Annons

Ingredienser

    1. 700 g nötkött (högrev, märgpipa, bog eller innanlår)
    2. 1 st gul lök
    3. 2 msk rapsolja + 2 msk smör till stekning
    4. 1 tsk torkad timjan
    5. 1 msk muscovadosocker
    6. 50 cl brown ale
    7. 8 dl vatten + ½ dl koncentrerad kalvfond
    8. 10 st plommon, torkade eller färska
    9. 15 cm purjolök
    10. 4 dl hackade rotfrukter
    11. 2 st lagerblad
    12. maizena till redning
    13. 1 msk japansk soja
    14. salt
    15. svartpeppar
    16. 800 g potatis, nykokt, till servering
    17. ½ dl hackad persilja till garnering

Gör så här

    1. 1.

      Skär köttet i grytbitar. Hacka löken grovt. Hetta upp en stekpanna med olja och smör och bryn köttet runt om. Tillsätt timjan, lök och muscovadosocker och bryn i ytterligare 1 minut.

    2. 2.

      Häll över stekpannan i en gryta och tillsätt öl, vatten och kalvfond. Låt koka under lock i ca 1 timme. Tillsätt eventuellt mer vatten om vätskan dunstar. Skumma av då och då.

    3. 3.

      Kärna ur och dela plommonen. Hacka purjolöken grovt. Tillsätt plommon, purjolök, rotfrukter och lagerblad i grytan och koka ytterligare 30 minuter tills köttet känns mört och går att dra isär.

    4. 4.

      Red av grytan med maizena och smaka av med soja, salt och svartpeppar. Låt sjuda i ca 5 minuter.

    5. 5.

      Servera med kokt potatis och garnera med persilja.

Är innehållet i detta recept olämpligt?