Nötkaka med nutellatopping

Nötkaka med nutellatopping

Av: / Foto: Ralph Månsson
60 min
12 bitar
Drömmen för nutellaälskare!
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 175°
    2. 100 g smör
    3. 1 dl mjölk
    4. ca 2 dl hasselnötter, 150 g
    5. 2 st ägg
    6. 2 dl strösocker
    7. 2 dl vetemjöl
    8. 1½ tsk bakpulver
  1. Topping

    1. 1½ dl hasselnötskräm, t ex nutella
    2. 1 dl hackade hasselnötter

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en kransform som rymmer cirka 1½ liter.

    2. 2.

      Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm tills vätskan är rumstempererad.

    3. 3.

      Mal nötterna. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Sikta ner vetemjöl och bakpulver. Tillsätt de malda nötterna och vätskan. Rör varsamt till en slät smet.

    4. 4.

      Häll smeten i bakformen och grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter. Prova med sticka.

    5. 5.

      Låt kakan svalna i formen. Stjälp sedan upp den att kallna under form eller bakduk.

    6. 6.

      Värm nutellakrämen över varmt vattenbad tills den är lätt rinnande. Ringla krämen över kakan och strö över nöthacket.

Tips från kocken

Servera nötkakan, uppskuren i skivor, som bakelser, tillsammans med en klick lättvispad grädde. Garnera med färska bär och ringla över lite extra nutella.
Är innehållet i detta recept olämpligt?