Nöt- och vaniljkola

Nöt- och vaniljkola

Av: / Foto: Jes Buusmann
30 min
40 stycken
Försvinnande goda nöt-och vaniljkola. Låt stelna i 4-5 timmar.
Fler recept på:
Jul, Advent
Annons

Ingredienser

    1. 1 dl vispgrädde
    2. 500 g socker
    3. 250 g glukos
    4. 1 st vaniljstång
    5. 50 g grovhackade nötter (t ex hasselnötter, pistaschnötter och mandlar)

Gör så här

    1. 1.

      Blanda grädde, socker och glukos i en tjockbottnad kastrull. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och tillsätt i sockermassan. Koka långsamt upp under omrörning. Sänk värmen när det börjar bildas bubblor, och fortsätt röra, tills kolan antar en gyllene färg.

    2. 2.

      Ta ett litet prov med tesked, lägg på en tallrik och låt svalna. Verkar smetklicken fast så kolan klar.

    3. 3.

      Ta kastrullen av värmen och vänd ner nötterna.

    4. 4.

      Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form ca 32 x 10 cm och ställ svalt i 4–5 timmar, tills den är helt kall och fast.

    5. 5.

      Ta kolan ur formen och skär i lagom stora bitar. Slå in dem i cellofan.

Fler recept på:
Jul, Advent
Är innehållet i detta recept olämpligt?