Nöt- och vaniljkola

Nöt- och vaniljkola

Av: / Foto: Christina Uhlin
80 min
65 stycken
Kan det blir mumsigare? Kola smaksatt med vanilj och nötter.
Fler recept på:
Advent, Jul
Annons

Ingredienser

    1. 2 dl hela nötkärnor
    2. 2 dl vispgrädde
    3. 3 dl socker
    4. 1 dl ljus sirap
    5. 50 g smör
    6. 1/2 tsk äkta vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker

Gör så här

    1. 1.

      Rosta nötkärnorna i en torr stekpanna på medelvärme tills skalen börjar brista och kärnorna börjar få svagt gyllenbrun färg. Vicka på pannan med jämna mellanrum så att de rostas jämnt. Gnugga de färdigrostade kärnorna i en handduk så att allt löst skal trillar av.

    2. 2.

      Mät upp grädde, socker, sirap och smör i en kastrull. Värm upp smeten under omrörning och låt koka tills den håller en temperatur på 124, det tar ca 20 minuter. Har du ingen termometer, gör kulprovet enligt rutan härintill! ((eller var rutan/ploppen nu placeras))

    3. 3.

      Medan smeten kokar formar du smörpapper till en låda, ca 18x18 cm.

    4. 4.

      Ta kastrullen med den färdigkokta smeten från värmen. Rör ner vaniljpulvret och nötkärnorna. Häll smeten i formen. Ställ svalt för att stelna.

    5. 5.

      Lossa kolaplattan från smörpappret. Skär eller klipp i bitar.

Fler recept på:
Advent, Jul
Är innehållet i detta recept olämpligt?