Nöt- och fröråg

Nöt- och fröråg

2880 min
3 Stycken
Smaskigt frukostbröd.
Annons

Ingredienser

  1. Dag 1

    1. 1 dl rågsurdegsstart
    2. 8 dl vatten - 37 grader
    3. 8 dl Rågmjöl
  2. Dag 2

    1. 2.5 dl russin
    2. degen från dag 1
    3. 25 g Jäst
    4. 200 g varmt vaten - max 60 grader
    5. 6.5 dl vetemjöl special
    6. 5 dl Rågmjöl
    7. 15 g anisfrön
    8. 15 g fänkålsfrön
    9. 1 msk Salt
    10. 1.5 dl mandel - hel
    11. 1.5 dl hasselnötter - hela
    12. 1.5 dl linfrön
    13. 1.3 dl solrosfrön

Gör så här

    1. 1.

      Dag 1, kväLL: Blanda samman alla ingredienser till en deg. Täck med plast och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

    2. 2.

      Dag 2: Lägg russinen i en skål och häll över vatten så att de täcks helt; ställ åt sidan tills resten av ingredienserna är uppmätta. Smula ner jästen i degen från dag 1, tillsätt det varma vattnet och rör om. Stöt anis- och fänkålsfröna.

    3. 3.

      Tillsätt alla torra ingredienser samt russinen (häll bort vattnet) och blanda till en fast men kladdig deg. Jäs degen i 45 minuter. Smörj 3 avlånga formar med smör och bröa dem med rågmjöl.

    4. 4.

      Fördela degen i formarna, strö solrosfrön på toppen och platta till försiktigt, täck med handduk och låt jäsa i ytterligare 45 minuter. Sätt en långpanna eller ugnsform längst ner i ugnen och värm ugnen till 250°.

    5. 5.

      Ställ in bröden på gallret i nedre delen av ugnen och slå en kopp vatten i ugnsformen under. Stäng luckan, sänk värmen till 200° och grädda bröden i 1 timme. Ta ur bröden ur formarna och lägg bröden uppochner på gallret, stäng av ugnen och grädda i ytterligare 10 minuter. Låt bröden svalna inlindade i varsin handduk. Skär inte i bröden förrän nästa dag.

Är innehållet i detta recept olämpligt?