Nöt- & kolafylld vetekaka

Nöt- & kolafylld vetekaka

Av: / Foto: Pontus Ferneman
120 min
2 kakor
Underbar överraskningskaka som blivit en nya favorit. Prova du också!
Fler recept på:
Advent, Jul, Bakelser
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 200°
    2. 25 g jäst
    3. 3 dl mjölk, rumstemp
    4. 1/2 g saffran
    5. 2 krm salt
    6. 1 dl strösocker
    7. 1 st ägg
    8. 8–9 dl vetemjöl special
    9. 125 g mjukt smör
  1. Fyllning

    1. 100 g fint hackade nötter
    2. 3/4 dl hackade pistaschnötter
    3. 100 g mjukt smör
    4. 1 dl strösocker
    5. ¾ dl färdig kolasås
  2. Pensling

    1. ägg
  3. Garnering

    1. 2½ dl florsocker
    2. 1 msk äggvita
    3. ½–1 msk vatten
    4. hackade pistaschnötter

Gör så här

    1. 1.

      Smula jästen i en bunke, häll på mjölken och vispa tills jästen har smält. Rör ner saffran, salt, socker, ägg och lite mer än hälften av mjölet. Klicka i smöret. Ta i resten av mjölet men spara lite till utbakningen. Arbeta samman till en slät, smidig och ganska lös deg. Låt jäsa under duk ca 1 tim.

    2. 2.

      Dela degen i två delar. Platta ut degen, med hjälp av blöta händer, i 2 smorda formar, ca 24 cm i diam, med löstagbar kant. Låt jäsa under duk 45–50 min.

    3. 3.

      Fyllning: Hacka nötterna. Blanda dem med smör, socker och kolasås. Gör hål i den jästa degen genom att klicka i fyllningen med hjälp av 2 teskedar. Pensla med lätt uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min.

    4. 4.

      Garnering: Vänta med att garnera till strax före servering. Rör florsocker och äggvita slätt. Tillsätt vatten droppvis tills glasyren har lagom konsistens. Ringla den över kakan och strö på nötter.

Tips från kocken

Mortla saffran med lite socker och ev några droppar konjak innan den används i degen. Använd nystött kardemumma i stället för färdigmald, det ger en helt annan, rikare smak!
Fler recept på:
Advent, Jul, Bakelser
Är innehållet i detta recept olämpligt?