Nattjästa rågbröd

Nattjästa rågbröd

Av: / Foto: Ralph Månsson
720 min
2 stycken
Bröd som kan jäsas under natten
Annons

Ingredienser

 1. Fördeg

  1. 5 g jäst
  2. 3 dl kallt vatten
  3. 1 dl rågkross
  4. 2 dl grahamsmjö
 2. Deg

  1. 15 g jäst
  2. 2 1/2 dl rumsvarmt vatten
  3. 2 msk matolja
  4. 1 msk ljus sirap
  5. 3 dl fint rågmjöl
  6. 5–6 dl vetemjöl special
  7. 2 tsk salt

Gör så här

  1. 1.

   Fördeg: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt kallt vatten och rör om tills jästen är upplöst. Blanda sist ner rågkross och grahamsmjöl och rör om till en slät men ganska lös deg. Täck bunken med plastfilm och ställ kylskåpskallt att vila över natten.

  2. 2.

   Nästa dag: Smula ner jästen till degen i en bunke. Tillsätt rumsvarmt vatten och rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt matolja och sirap.

  3. 3.

   Häll ner fördegen i bunken och tillsätt rågmjöl och vetemjöl special. Arbeta degen i maskin i ca 10 minuter, för hand något längre. Tillsätt därefter saltet och arbeta i ytterligare ca 2 minuter. Täck med en bakduk och låt degen vila i ca 1 timme.

  4. 4.

   Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två jämnstora bitar. Forma till avlånga bröd och lägg i mjölade brödkorgar. Ställ att jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 °C.

  5. 5.

   Vänd varsamt upp de färdigjästa bröden på bakpappersklädd plåt och snitta dem ytligt. Ställ in i nedre delen av ugnen och duscha in lite vatten med en blomsterdusch. Stäng ugnsluckan och sänk värmen till 200 °C efter 5 minuter. Grädda i ytterligare ca 25 minuter.

  6. 6.

   Låt de färdiggräddade bröden svalna på bakgaller utan bakduk.

Tips från kocken

Har man inga brödkorgar går det bra att lägga bröden direkt att jäsa på bakplåt.
Är innehållet i detta recept olämpligt?