Musselgryta med cider och svamp

Musselgryta med cider och svamp

Av: / Foto: Lennart Weibull
20 min
2 portioner
En klassiker, men med nya smaker som trollar med syra och sötma samt ingredienser från hav och jord.
Fler recept på:
Alla Hjärtans Dag, Kantareller, Svamp, Citron
Annons

Ingredienser

    1. 1 st nät musslor
    2. 1 st gul lök (finhackad)
    3. 200 g trattkantareller
    4. 1 st liten fänkål (finhackad)
    5. olivolja till stekning
    6. salt och peppar
    7. 3 dl halvtorr cider
    8. 2 dl vispgrädde
    9. 2 tsk timjan (gärna färsk backtimjan)
    10. 1 st äpple, gärna av svensk höstsort typ Ingrid Marie (fint tärnat)
    11. 1–2 dl vitt vin
    12. 1 dl kycklingbuljong
    13. 1 st liten ekologisk citron (zest)
  1. Tillbehör

    1. ljust surdegsbröd, till exempel levain

Gör så här

    1. 1.

      Skrubba musslorna och släng alla som inte stängs när man knackar på dem.

    2. 2.

      Fräs lök, svamp och fänkål i oljan. Salta och peppra.

    3. 3.

      Häll i cider, fond, grädde och timjan. Låt sjuda under lock ett par minuter.

    4. 4.

      Lägg i musslor och citronriv. Sjud under lock i ca 5 minuter tills de öppnat sig. Ta bort de som inte öppnat sig. Salta och peppra.

Är innehållet i detta recept olämpligt?