Munkar

Munkar

Av: / Foto: vasabladet.fi
30 st
Annons

Ingredienser

    1. 2,5 dl mjölk
    2. 25 g jäst
    3. 1 dl socker
    4. 1/2 msk kardemumma
    5. 1 st ägg
    6. 1 tsk salt
    7. 7-8 dl vetemjöl
    8. 75 g mjukt rumsvarmt smör
    1. 1 l matolja till kokningen
    2. socker att rulla munkarna i

Gör så här

    1. 1.

      Värm mjölken till fingervarmt. Smula och rör i jästen. Sätt i sockret, kardemumman, ägget och saltet.

    2. 2.

      Rör och knåda i mjölet lite i taget. Sätt i det mjuka smöret mot slutet. Knåda till en fast men ändå relativt lös deg.

    3. 3.

      Låt jäsa en timme under en bakduk.

    4. 4.

      Dela degen i ca 30 delar och rulla dem till små bollar. Låt bollarna jäsa ytterligare 15 minuter. Värm sedan upp kokosfett eller olja i en kastrull. Ha ett lock bredvid OM det skulle börja brinna så du kan släcka elden med locket.

    5. 5.

      esta med en bit ljust bröd eller en liten bit av degen när du tror att oljan är tillräckligt het. Biten skall snabbt börja mörkna om den är tillräckligt varm. Om du har en termometer skall oljan vara mellan 170-180 grader. Fritera munkarna i omgångar ca 2-3 minuter per sida.

    6. 6.

      Låt rinna av en stund på dubbla hushållspapper och rulla därefter i en tallrik med strösocker.

Är innehållet i detta recept olämpligt?