Lägg bär och delade kumquater i en burk, häll över rom och strö över socker. Vänd burken då och då så att allt blandas. Låt stå minst 30 minuter men gärna 1–2 timmar eller längre.
Mal nötterna. Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning tills det blir ett tjockt blankt skum.
Vänd ner nötterna, bred ut smeten i en bakpapperstäckt form med löstagbar kant, ca 23–24 cm i diameter. Grädda bottnen i 175° i 20-25 minuter. Låt svalna.
Låt alla ingredienser till moussen vara rumstempererade. Smält hackad choklad i en skål över sjudande vattenbad. Tips! Skålen ska inte stå i vattnet i kastrullen utan endast hettas upp av ångan.
Ta upp skålen, låt svalna en aning. Dela äggen i vitor och äggulor i separata skålar. Vispa först äggvitorna till hårt skum, äggulorna vispas lätt och grädden till lätt fluffigt, men inte hårt skum.
Rör ner äggulorna i chokladen med lite av grädden. Blanda ner chokladen i resten av grädden och vänd försiktigt ner vitorna. Häll genast moussen över bottnen i formen, jämna till och ställ in i kyl för att stelna i minst 3 timmar. Servera romtopfen till, garnera med citronmeliss.
“Kumquater ser ut som små apelsiner, ungefär lika stora som vindruvor. Smaken är syrlig och intensiv. Hela frukten kan ätas naturell med skal och kärnor. Finns i välsorterade mataffärer.”