Moussetårta med rabarber, jordgubb och citron

Moussetårta med rabarber, jordgubb och citron

Av:
100 min
8 portioner
En lyxig moussetårta i fyra lager. Den görs helt utan gluten, ägg och socker, men sötningen kan också ersättas rakt av med socker. Börja med tårtan minst 5 timmar innan servering, men låt den gärna stå över natten innan servering - då blir den saftig!
Annons

Ingredienser

  1. Citronbotten

    1. 1,25 dl Mjölk
    2. 0,5 tsk Äppelcidervinäger
    3. 100 g Semper Fin mix
    4. 1 dl Hermesetas lättströ
    5. 0,5 msk Majsstärkelse
    6. 0,5 tsk Bakpulver
    7. 0,25 tsk Bikarbonat
    8. 2 krm Salt
    9. 25 ml Rapsolja
    10. 0,5 st Citron, zesten
  2. Rabarbermousse

    1. 300 g Rabarber, skalade
    2. 2,5 msk Hermesetas lättströ
    3. 2,5 msk Vatten
    4. Röd hushållsfärg
    5. 3 st Gelatinblad
    6. 1,5 dl Vispgrädde
  3. Jordgubbsmousse

    1. 250 g Jordgubbar
    2. 2 msk Hermesetas lättströ
    3. 4 st Gelatinblad
    4. 2,5 dl Vispgrädde
    5. Röd hushållsfärg
  4. Citronspegel

    1. 1 dl Saft från citron
    2. 3 msk Hermesetas lättströ
    3. 0,5 dl Vatten
    4. 1 st Citron, zesten
    5. 1,5 st Gelatinblad
    6. Gul hushållsfärg
  5. Dekoration

    1. Rabarberskal
    2. Jordgubbar
    3. Vit choklad
    4. Myntablad

Gör så här

    1. 1.

      Gör citronbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform med diametern 18 cm. Smöra och bröa kanterna.

    2. 2.

      Blanda mjölk, vinäger och citronzest för sig och de torra ingredienserna för sig.

    3. 3.

      Rör ner oljan och mjölkblandningen hos de torra ingredienserna och häll smeten i formen. Den stelnar fort, så rör ihop smeten snabbt.

    4. 4.

      Grädda mitt i ugnen i 15-18 minuter. Låt kakan svalna medan du börjar med rabarbermoussen. Om kakan är mycket ojämn kan du ta ut den ur formen och skära till den, men det bästa är om den får ligga kvar. Torka rent formens kanter.

    5. 5.

      Gör rabarbermoussen: Skiva rabarber och koka upp tillsammans med vatten och lättströ. Låt koka tills rabarbern är mjuk, i cirka 10 minuter.

    6. 6.

      Blötlägg gelatinbladen i minst 5 minuter och mixa rabarbern slät. Passera eventuellt.

    7. 7.

      Värm upp rabarberpurén igen och rör ner gelatinbladen. Låt svalna i rumstemperatur i ca 45 minuter. Om du ställer purén i kylen måste du hålla koll så gelatinet inte stelnar, för då blir moussen klumpig.

    8. 8.

      Vispa grädden mellanhård och rör ner lite i taget i rabarberpurén och smaka av tills smaken är bra. Färga moussen svagt rosa med röd hushållsfärg.

    9. 9.

      Häll moussen över botten och bred ut den jämnt. Låt stelna i frysen i 30 minuter eller i kylen i minst 1 timme.

    10. 10.

      Gör jordgubbsmoussen: Koka upp jordgubbar och lättströ och mixa slätt.

    11. 11.

      Blötlägg gelatinbladen i minst 5 minuter och värm upp jordgubbspurén igen.

    12. 12.

      Smält ner gelatinbladen i purén och låt svalna helt, helst i rumstemperatur.

    13. 13.

      Vispa grädden mellanhård och vänd ner lite i taget i jordgubbspurén, till önskad smak. Färga eventuellt moussen med röd hushållsfärg, så den skiljer sig från rabarbermoussen.

    14. 14.

      Bre moussen över den stelnade rabarbermoussen och kyl i minst 1,5 timme.

    15. 15.

      Gör citronspegeln: Blanda pressad citron med zest, vatten och lättströ i en kastrull. Smaka av och tillsätt eventuellt mer vatten eller sötning, beroende på hur syrlig du vill ha gelén.

    16. 16.

      Koka upp citronsaften och sila av zest och eventuellt fruktkött. Färga eventuellt med gul hushållsfärg. Blötlägg gelatinbladen och rör ner i den heta vätskan.

    17. 17.

      Låt gelén svalna helt i rumstemperatur innan du häller den över tårtan. Låt stå i kylen i minst 2,5 timmar.

    18. 18.

      Dekorera tårtan med tunna rabarberskalsbitar som lockar sig, hela och skivade jordgubbar, vit choklad och myntablad. Endast din fantasi sätter gränsen!

    19. 19.

      Låt gärna tårtan stå en dag innan servering, för då blir botten saftigare.

Är innehållet i detta recept olämpligt?