Moussetårta med hallon och passionsfrukt

Moussetårta med hallon och passionsfrukt

Av:
120 min
8 portioner
En moussetårta i fyra lager. Använd valfri sötning - jag använder socker och lättströ, men enbart det ena fungerar! Tårtan är både ägg- och glutenfri. Mjölmixen kan ersättas med 1,75 dl annat mjöl. Gör tårtan minst 4 timmar innan servering.
Annons

Ingredienser

  1. Chokladbotten

    1. 1,25 dl Mjölk
    2. 0,5 tsk Äppelcidervinäger
    3. 100 g Finax Mjölmix
    4. 0,5 dl Socker
    5. 0,5 dl Hermesetas lättströ
    6. 0,5 msk Majsstärkelse
    7. 2 msk Kakao
    8. 0,75 tsk Bakpulver
    9. 2 krm Bikarbonat
    10. 1 krm Salt
    11. 25 ml Rapsolja
  2. Hallonmousse

    1. 225 g Hallon
    2. 3 msk Hermesetas lättströ
    3. 3 st Gelatinblad
    4. 2,5 dl Vispgrädde
  3. Passionsfruktmousse

    1. 100 g Passionsfruktspuré
    2. 2 msk Hermesetas
    3. 3 st Gelatinblad
    4. 2,5 dl Vispgrädde
    5. Gul hushållsfärg
  4. Passionsfruktspegel

    1. 100 g Passionsfruktspuré
    2. 2 msk Hermesetas
    3. 0,5 dl Vatten
    4. 1,5 dl Gelatinblad
  5. Dekoration

    1. 70 g Hallon, färska
    2. 3 st Passionsfrukter
    3. Mörk choklad
    4. Mynta

Gör så här

    1. 1.

      Börja med chokladbotten: Sätt ugnen på 175 grader och klä en springform med diametern 18 cm med bakplåtspapper i botten och smöra och bröa kanterna.

    2. 2.

      Vispa ihop mjölk och vinäger för sig och blanda de torra ingredienserna för sig.

    3. 3.

      Rör snabbt ner olja och mjölkblandningen hos de torra ingredienserna - smeten stelnar snabbt!

    4. 4.

      Häll ner smeten i springformen och grädda mitt i ugnen i 14-16 minuter.

    5. 5.

      Låt kakan svalna medan du börjar med hallonmoussen: Koka upp hallon med sötning och passera.

    6. 6.

      Blötlägg gelatinbladen i minst fem minuter och koka upp hallonen igen.

    7. 7.

      Smält ner gelatinbladen i hallonsåsen och låt svalna, helst i rumstemperatur tills helt svalt. Om du ställer såsen i kylen måste du se till att den inte stelnar, utan bara svalnar. Annars blir moussen klumpig.

    8. 8.

      Vispa grädden mellanhård och rör ner lite i taget i hallonsåsen till önskad smak.

    9. 9.

      Skär eventuellt till chokladbotten så den blir jämnare och bre på hallonmoussen. Låt frysa i minst 30 minuter eller kyl i minst en timme.

    10. 10.

      Gör passionsfruktmoussen: Koka upp passionfruktspurén med sötning och blötlägg gelatinbladen.

    11. 11.

      Smält ner gelatinbladen i den heta purén och låt såsen svalna tills helt sval.

    12. 12.

      Vispa grädden mellanhård och rör ner lite i taget i passionsfruktspurén, till önskad smak. Bre moussen över den stelnade hallonmoussen och kyl i minst två timmar.

    13. 13.

      Gör passionsfruktspegeln: Koka upp passionsfruktspurén med sötning och vatten.

    14. 14.

      Blötlägg gelatinbladen och smält ner i den varma passionsfrukten.

    15. 15.

      Låt gelén svalna helt innan du häller den över tårtan. Låt stå i kylen i minst 2 timmar.

    16. 16.

      Dekoration: Dekorera tårtan direkt innan servering. Använd färska hallon, delad passionsfrukt, passionsfruktskärnor, myntablad och choklad du gjort mönster med. Var fantasifull!

    17. 17.

      Låt tårtan gärna stå över natten innan servering, för då blir den saftigare, men vänta med dekorationerna till dagen efter.

Är innehållet i detta recept olämpligt?