Morotslimpa

Morotslimpa

Av:
2 st
Annons

Ingredienser

    1. 50 gr Jäst
    2. 8 dl Vatten
    3. 2 msk Rapsolja
    4. 2 tsk Salt
    5. 1 stor Morot
    6. 8 dl Rågsikt
    7. 10 dl Vetemjöl

Gör så här

    1. 1.

      Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp.

    2. 2.

      Skala och riv moroten fint.

    3. 3.

      Tillsätt rapsolja, salt, morot, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda till en lätt kladdig, men smidig deg. Knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 40 min.

    4. 4.

      Dela degen i två bitar. Forma dem till limpor, lika långa som limpformarna. Lägg dem i varsin limpform, klädd med bakplåtspapper.

    5. 5.

      Pensla limporna med vatten och strö över frön. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

    6. 6.

      Ställ in limporna på ett galler, längst ner i ugnen. Sänk värmen till 200 grader när du sätter i bröden. Grädda i ca 45 min. Ta ut dem ur formen och låt dem svalna på ett galler.

Är innehållet i detta recept olämpligt?