Morotskaka med nötter och syrlig apelsinfrosting

Morotskaka med nötter och syrlig apelsinfrosting

Av: / Foto: Annika Broman
10 bitar
Morotskakan är tillbaka! Nu kliver den fram med smakkompisarna nöt och apelsin. Saftig, härlig och efterlängtad! Frostingen är godast kylskåpskall. Har du ont om tid – hoppa över momentet med att rosta nötterna i stekpannan. Ersätt dem med skållad mandel.
Annons

Ingredienser

  1. Ingredienser

    1. Ugn 175°
    2. 150 g hasselnötter
    3. 2 ägg
    4. 2 dl strösocker
    5. 2 dl vetemjöl
    6. 1 tsk bikarbonat
    7. 1 tsk bakpulver
    8. 4 dl finrivna morötter (ca 200 gram)
    9. 1 dl rapsolja
    10. finrivet skal från 1 apelsin
    11. saft från 1 apelsin
  2. Apelsinfrosting

    1. 200 g philadelphiaost
    2. 50 g smör
    3. 1/2 dl florsocker
    4. Finrivet skal från 1/2 apelsin

Gör så här

    1. 1.

      Rosta hasselnötterna i en stekpanna. Låt svalna något och gnugga dem sedan mellan handflatorna så att det mesta av skalet lossnar. Hacka nötterna i en matberedare eller fint för hand.

    2. 2.

      Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bikarbonat och bakpulver i en skål. Tillsätt nötter (spara någon matsked till garneringen), mjölblandning, morötter, olja, apelsinskal och -saft till äggsmeten.

    3. 3.

      Bred ut smeten i en smord och bröad form, 21 cm i diameter. Grädda en bit ner i ugnen i 175° ca 40 min. Låt kakan vila några min och vänd sedan upp den på sockrat bakplåtspapper.

    4. 4.

      Blanda philadelphiaost, smör, florsocker och apelsinskal till en frosting. Bred den på den kalla kakan. Toppa med nötterna. Förvara kallt.

Är innehållet i detta recept olämpligt?