Mjuk zebrakaka med citron och lakrits

Mjuk zebrakaka med citron och lakrits

Av: / Foto: Pontus Ferneman
12 bitar
Läckert randigt mönster får den här mjuka kakan när du varvar ljus smet med smak av citron och mörk smet som smakar lakrits i sockerkaksformen.
Annons

Ingredienser

    1. 5 ägg
    2. 3½ dl strösocker
    3. 5½ dl vetemjöl
    4. 1 tsk bakpulver
    5. 2 dl solrosolja
    6. 2 dl mjölk
    7. ½ dl vetemjöl
    8. 1 citron, rivet skal
    9. ½ msk pressad citronsaft
    10. 3/4 dl kakao
    11. 2-3 tsk lakritspulver
    12. ev svart hushållsfärg

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175°.

    2. 2.

      Vispa ägg och socker poröst.

    3. 3.

      Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Sikta ner det i smeten, växelvis med att olja och mjölk vänds i.

    4. 4.

      Dela upp smeten i två skålar. Blanda 1/2 dl vetemjöl, rivet citronskal och citronsaft i den ena. Blanda kakao, lakritspulver och ev svart färg i den andra.

    5. 5.

      Varva ljus och mörk smet i en smord och bröad form (ca 24 cm i diam) gärna med löstagbar botten. Börja med att hälla lite av den ljusa smeten i mitten av botten på formen. Låt den rinna ut lite och häll sedan på lite av den mörka smeten i mitten av den ljusa smeten. Fortsätt varva ljus och mörk smet tills all smet är slut.

    6. 6.

      Grädda i mitten av ugnen ca 35 min.

Är innehållet i detta recept olämpligt?