Mjuk rödbetskaka med citronfrosting

Mjuk rödbetskaka med citronfrosting

Av: / Foto: Ralph Månsson
50 min
20 bitar
Perfekt kaka till efterträtt eller till fikat.
Annons

Ingredienser

    1. 350 g rödbetor
    2. 4 st ägg
    3. 4 dl strösocker
    4. 1/2 krm salt
    5. 1 tsk vaniljsocker
    6. 1 tsk kanel
    7. 2 dl rapsolja
    8. 4 dl vetemjöl
    9. 2 tsk bakpulver
  1. Citronfrosting

    1. 500 g florsocker
    2. 120 g mjukt smör
    3. 2 msk pressad citron
    4. 1 tsk rivet citronskal
    5. 2 msk mjölk
  2. Garnering

    1. rosa strössel

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 200°. Skär bort blad och rotändan på rödbetorna. Är de tvättade behöver de inte skalas. Finriv dem.

    2. 2.

      Vispa ägg, socker, salt, vaniljsocker och kanel ljust och poröst. Blanda i rödbetsrivet och oljan. Blanda sist i mjölet blandat med bakpulvret.

    3. 3.

      Klä en stor långpanna, ca 30x40 cm, med bakpapper och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen i 20–25 minuter, kolla med sticka. Låt kakan svalna helt i formen.

    4. 4.

      Frosting: Lägg samtliga ingredienser utom mjölken i en matberedare och mixa till en kräm. Tillsätt mjölken lite i taget medan maskinen kör. Mixa till fluffig konsistens.

    5. 5.

      Skär kakan i trianglar eller rutor och spritsa en klick frosting på varje ruta. Strö över rosa strössel.

Tips från kocken

Frostingen stelnar något efter en stund, så därför håller bitarna fint i kylen ett par dagar.
Är innehållet i detta recept olämpligt?