Mjuk pepparkaka med kolaglasyr

Mjuk pepparkaka med kolaglasyr

Av: / Foto: Pontus Ferneman
10 bitar
Julens godaste mjuka pepparkaka får smak av mörk choklad, apelsin och kola. Det här receptet ger en lika saftigt mjuk och god pepparkaka varje gång!
Fler recept på:
Jul
Annons

Ingredienser

    1. 125 g smör
    2. 1½ tsk malen kanel
    3. 1½ tsk malen ingefära
    4. ½ tsk malda kryddnejlikor
    5. 150 g mörk choklad
    6. 3 ägg
    7. 3 dl strösocker
    8. skalet av 1 apelsin
    9. 4½ dl vetemjöl
    10. 2 tsk bakpulver
    11. 2 dl gräddfil
  1. Kolaglasyr

    1. 1½ dl strösocker
    2. 2 msk ljus sirap
    3. 1½ dl vispgrädde
    4. 1½ tsk kakao
    5. 25 g smör, mjukt
    6. 1 tsk vaniljsocker
  2. Ev garnering

    1. apelsin
    2. färska fikon

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen 175°.

    2. 2.

      Smält smöret tillsamman med pepparkakskryddorna. Ta från värmen. Hacka chokladen eller använd chokladknappar. Låt chokladen smälta i smörblandningen. Rör samman till en slät blandning.

    3. 3.

      Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt smör- och chokladblandningen och apelsinskalet.

    4. 4.

      Blanda vetemjöl och bakpulver. Vänd ner det i smeten växelvis med gräddfilen. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diam, med löstagbar botten.

    5. 5.

      Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min. Låt kakan stå i formen 10 min innan du stjälper upp den. Låt kakan svalna.

    6. 6.

      Kolaglasyr: Blanda socker, sirap, grädde och kakao i en kastrull. Låt koka tills det bildas ”gångar” när man drar med sleven, ca 30 min. Ta från värmen och rör i smör och vaniljsocker. Låt glasyren svalna av lite innan den hälls över kakan. Låt stelna.

    7. 7.

      Garnera med apelsin och fikon.

Fler recept på:
Jul
Är innehållet i detta recept olämpligt?