Mjuk kola med jordgubbsbitar

Mjuk kola med jordgubbsbitar

Av: / Foto: Christina Uhlin
60 min
65 stycken
Försvinnande god kola smaksatt med jordgubbar och choklad.
Fler recept på:
Advent, Jul, Bröllop
Annons

Ingredienser

    1. 2 dl vispgrädde
    2. 2 dl socker
    3. 1 1/2 dl vit sirap
    4. 1/2 dl glukossirap
    5. 50 g mörk choklad
    6. 50 g vit choklad
    7. 1/2 dl frystorkade jordgubbar

Gör så här

    1. 1.

      Mät upp grädde, socker, vit sirap och glukossirap i en kastrull. Värm upp under omrörning och låt smeten koka i ca 20 minuter, eller tills den håller ca 122 grader. Har du ingen termometer kan du göra kulprovet, se rutan här intill.

    2. 2.

      Medan smeten kokar formar du smörpapper till en låda, ca 18x18 cm. Hacka mörk och vit choklad var för sig.

    3. 3.

      När kolasmeten är färdigkokt, dra kastrullen från värmen. Häll över hälften av smeten i en annan kastrull. Tillsätt vit choklad i den ena och mörk choklad i den andra. Rör om i båda smeterna tills chokladen smält. Rör ner de frystorkade jordgubbsbitarna i den ljusa smeten.

    4. 4.

      Bre ut den mörka smeten jämnt i botten på lådan. Ringla därefter över den ljusa i ett jämnt lager. Ställ formen svalt för att stelna.

    5. 5.

      Skär upp den kalla och stelnade kolan i bitar.

Fler recept på:
Advent, Jul, Bröllop
Är innehållet i detta recept olämpligt?