Mjölkchokladkräm med italiensk maräng

Mjölkchokladkräm med italiensk maräng

130 min
6 stycken
Mjölkchoklad, päron och italiensk maräng utgör en ljuvlig kombination i denna härliga, lyxiga dessert.
Annons

Ingredienser

  1. Sablebotten

    1. 40 g äggula
    2. 80 g socker
    3. 140 g vetemjöl
    4. 8 g bakpulver
    5. 105 g smör
    6. 1 g salt
  2. Mjölkchokladkräm

    1. 375 g mjölkchoklad
    2. 190 g grädde
    3. 90 g smör
  3. Päronkräm

    1. 200 g päronpuré
    2. 40 g socker
    3. 20 g citron (färskpressad juice)
    4. 15 g maizena
  4. Italiensk maräng

    1. 75 g äggvita
    2. 165 g socker
    3. 150 g vatten

Gör så här

    1. 1.

      Sablebotten: Blanda ihop alla ingredienser till en deg och ställ den kallt i 1 timme. Värm ugnen till 160°. Ta fram valfria formar, till exempel runda ringar, och lägg en bit sabledeg i botten på varje form. Baka i ugnen i cirka 8–10 minuter.

    2. 2.

      Mjölkchokladkräm: Finhacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden, häll den över chokladen och rör i smöret.

    3. 3.

      Päronkräm: Koka päronpuré med socker, citronsaft och maizena till en fin, tjock kräm.

    4. 4.

      Italiensk maräng: Vispa upp äggvitan tillsammans med 15 g socker till ett stadigt skum. Koka upp 150 g socker med lika mycket vatten till en temperatur på 120–125°; börja vispa lagen när den har en temperatur på 110–115°. Häll i en stråle ner den kokande sockerlagen i den vispade vitan, låt elvispen gå på lägsta växeln när du häller ner sockerlagen. Vispa sedan snabbt i någon minut och låt därefter vispen gå på låg växel tills marängen kallnat.

    5. 5.

      Montering: När sablebottnen svalnat, fyll på med mjölkchokladkräm. Ställ in i frysen och låt stelna. Vid servering, spritsa en liten fin klick päronkräm på varje bit. Spritsa ett par marängdroppar på bitarna, och bränn av med gasolbrännare.

Tips från kocken

Om inte all maräng går åt, går det bra att frysa in smeten till ett senare tillfälle.
Är innehållet i detta recept olämpligt?