Minisemlor med nötchokladkräm

Minisemlor med nötchokladkräm

Av: / Foto: Pontus Ferneman
30 st
Semlor är enkla att göra, lätta att variera och barnsligt goda! Dessa söta godbitar med hemlagad nöt- och chokladkräm är så små att det är okej att ta två …
Annons

Ingredienser

  1. Bullar

    1. Ugn 250°, 200°
    2. 1 1/4 dl mjölk
    3. 12,5 g jäst
    4. 2+2 dl vetemjöl
    5. 1/2 dl strösocker
    6. 1/2 ägg
    7. 1/4 msk stött kardemumma
    8. 50 g smör, mjukt
    9. 1/4 tsk salt
  2. Nötchokladkräm

    1. 200 g hasselnötter
    2. 1 msk snabbkaffepulver
    3. 50 g mörk choklad
    4. 1 msk neutral olja
    5. 1 dl florsocker
    6. 1 tsk vaniljsocker
    7. 1/2 krm salt
  3. Garnering

    1. 4 dl vispgrädde
    2. florsocker

Gör så här

    1. 1.

      Bullar: Värm mjölken till knappt 37°. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt 2 dl mjöl och blanda samman till en deg. Låt vila under bakduk, ca 15 min.

    2. 2.

      Rör i socker, ägg, kardemumma och ytterligare ca 2 dl mjöl 
i degen, spara lite mjöl till utbakningen. Klicka i smöret och arbeta samman till en smidig och blank deg. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare någon min. Låt jäsa under bakduk, ca 30 min.

    3. 3.

      Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i bitar och rulla till små bollar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk, ca 40 min.

    4. 4.

      Grädda bullarna i mitten av ugnen i 250°, ca 5 min. Låt svalna.

    5. 5.

      Nötchokladkräm: Rosta nötterna i ugn i 200° tills skalet börjar spricka. Lägg de varma nötterna i en handduk och gnugga av skalen. Mixa nötterna och kaffepulvret till ett nötsmör.

    6. 6.

      Smält chokladen, rör ner oljan. Häll ner det i nötsmöret och mixa det tillsammans med resten av ingredienserna till en jämn smet. Ställ in i kylen.

    7. 7.

      Skär av lock på bullarna, klipp ev locken till hjärtan. Spritsa eller bred ut nötfyllningen på bullarna.

    8. 8.

      Vispa grädden och spritsa den ovanpå. Tryck på locken. Pudra med florsocker.

Tips från kocken

Så här delar du ett ägg: Knäck ägget i en skål. Vispa runt så att vitan och gulan blandas. Skeda sedan upp halva ägget och använd i degen. Resten av ägget kan du använda till att ev pensla bullarna med.
Är innehållet i detta recept olämpligt?