Minisemlor med bästa fyllningen

Minisemlor med bästa fyllningen

Av: / Foto: Ralph Månsson
80 min
40 bullar
Bullarna som inte äts upp direkt går jättebra att frysa och ta upp vid senare tillfälle.
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 250°
    2. 75 g smör, rumsvarmt
    3. ¾ dl vit sirap
    4. 25 g jäst för söta degar
    5. 2½ dl fingervarm mjölk
    6. 1 st ägg (hälften sparas till pensling)
    7. 1½ krm salt
    8. ¾ tsk nystött kardemumma
    9. ca 7 dl vetemjöl
  1. Pensling

    1. ½ st ägg, sparat
    2. ¼ krm salt
    3. 2 tsk vatten
  2. Fyllning

    1. 75 g sötmandel, drygt 1 dl hela
    2. 2 msk forsocker
    3. ½ + 3 dl vispgrädde
  3. Garnering

    1. florsocker

Gör så här

    1. 1.

      Rör smör och sirap vitt och poröst.

    2. 2.

      Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den fingervarma mjölken. Rör om tills jästen är upplöst.

    3. 3.

      Vispa upp ägget lätt och tillsätt hälften i degspadet. Tillsätt salt och kardemumma. Klicka ner ett par matskedar av smörblandningen.

    4. 4.

      Blanda ner 5 dl av mjölet och rör snabbt samman till en lös men slät deg. Täck degen med en bakduk och låt den jäsa cirka 30 minuter.

    5. 5.

      Klicka ner resterande smörblandning och det sparade mjölet. Arbeta nu degen blank och smidig.

    6. 6.

      Stjälp upp degen på mjölat bord och dela den i två bitar. Forma till längder och skär vardera längd till 20 små jämnstora bullbitar. Rulla bitarna till släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa cirka 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250°.

    7. 7.

      Vispa samman det sparade halva ägget med några saltkorn och vatten. Pensla bullarna med blandningen. Grädda mitt i ugnen 6–7 minuter. Låt sedan svalna övertäckta på ett galler.

    8. 8.

      Fyllning: Mal mandeln och blanda med florsockret. Tillsätt ½ dl av vispgrädden och rör om till en slät massa. Vispa resten av grädden.

    9. 9.

      Servering: Skär av ett litet lock på bullarna. Gröp ur en grop i bullarna. Fyll gropen med mandelfyllningen. Spritsa eller klicka på grädden. Lägg på locken och pudra över florsocker.

Är innehållet i detta recept olämpligt?