Minisemlor i 3 varianter

Minisemlor i 3 varianter

Av: / Foto: Ralph Månsson
40 bullar
Fördelen med minisemlor är att man kan äta många! Och med dessa små godingar får du variation dessutom, med tre olika smaker på grädden; mörk choklad, vit choklad och lakrits.
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 250°
    2. 75 g smör eller margarin
    3. 3/4 dl socker
    4. 2 1/2 dl mjölk
    5. 25 g jäst för söta degar
    6. 1/2 ägg
    7. 1 1/2 tsk vaniljsocker
    8. 7 dl vetemjöl
  1. Pensling

    1. 1/2 ägg
    2. några saltkorn
    3. 2 tsk vatten
  2. Fyllning till ca 20 bullar

    1. 100 g mandelmassa
    2. 3 dl vispgrädde
  3. Tryffel

    1. 50 g mörk choklad
    2. 50 g vit choklad
    3. 4 st Kick lakritsfudge + några droppar svart hushållsfärg
    4. 1 1/2 dl vispgrädde
  4. Garnering

    1. Florsocker

Gör så här

    1. 1.

      Rör matfett och socker till degen vitt och poröst. Värm mjölken fingervarm.

    2. 2.

      Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen är upplöst.

    3. 3.

      Vispa 1 ägg helt lätt och tillsätt hälften i degvätskan. Spara resten till penslingen. Tillsätt därefter vaniljsocker och någon matsked av matfettsblandningen. Blanda sist ner 5 dl av vetemjölet och arbeta snabbt samman till en slät men ganska lös deg. Täck med bakduk och låt vila i ca 30 minuter.

    4. 4.

      Klicka ner den sparade matfettsblandningen och resterande vetemjöl. Arbeta nu degen blank och smidig.

    5. 5.

      Stjälp ut degen på mjölad arbetsbänk, forma till en längd och skär upp i mindre bitar. Rulla dessa till runda bullar och lägg på bakpappersklädd plåt.

    6. 6.

      Ställ bullarna att jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter.

    7. 7.

      Pensla de färdigjästa bullarna med det halva ägget som rörts samman med några saltkorn och vatten. Grädda i mitten av ugnen i ca 5–6 minuter. Låt kallna under bakduk på galler.

    8. 8.

       Tryffelfyllningar: Hacka mörk och vit choklad och lakritsfudge och lägg var för sig i tre små bunkar. Koka upp grädden och häll 1/3 i varje bunke. Rör varje tryffel till slät konsistens. Låt stå kylskåpskallt ca 1 timme för att stelna till.

    9. 9.

      Rör samman mandelmassan med 1–1 1/2 msk av vispgrädden till slät konsistens. Skär av ett lock på bullarna och bre ut massan på underdelarna.

    10. 10.

      Vispa resterande grädde och rör ner 1/3 i varje tryffelsmet. Rör om till slät konsistens. Färga eventuellt lakritstryffeln med några droppar extra hushållsfärg.

    11. 11.

      Spritsa varje gräddsmet i ca 6–7 bullar eller klicka på med en sked. Lägg på locken och strö över florsocker.

Är innehållet i detta recept olämpligt?