Minisemlor

Minisemlor

Av: / Foto: Erik Karlsson
60 stycken
Semlor med grädde och mandelmassa är bara så gott! Ju mindre storlek, desto fler blir det! De här minivarianterna gör garanterat succé hos hela familjen!
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 250°
    2. 50 g smör
    3. 3 dl mjölk
    4. 50 g jäst
    5. 1 ägg
    6. 1 dl kesella
    7. 1 dl strösocker
    8. 1/2 tsk salt
    9. 1/2 tsk stött kardemumma
    10. 10-11 dl vetemjöl special
    11. 1 ägg till pensling
  1. Fyllning

    1. 200 g mandelmassa
    2. 100 g skållad mandel
    3. 3/4 msk råströsocker
    4. 1 - 1 1/2 lätt vispad äggvita
    5. 4 - 5 dl vispgrädde

Gör så här

    1. 1.

      Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°. Rör ut jästen i degspadet i en bunke. Tillsätt ägg, kesella, socker, salt och kardemumma. Tillsätt det mesta av mjölet (spara lite till utbaket) och arbeta allt till en deg. Låt jäsa under bakduk ca 45 min.

    2. 2.

      Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut till bullar. Låt bullarna jäsa under duk på plåtar med bakpapper ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen 5–7 min. Låt svalna.

    3. 3.

      Fyllning: Riv 200 g mandelmassa grovt. Blanda med 100 g skållad, skalad, finhackad mandel, 3/4 msk råströsocker och 1–1 1/2 lätt vispad äggvita. Vispa 4–5 dl vispgrädde. Skär av tunna lock på bullarna. Fyll bullarna med mandelkräm och grädde. Lägg på locken och pudra med florsocker.

Är innehållet i detta recept olämpligt?