Mild fiskgryta med kålrabbi

Mild fiskgryta med kålrabbi

Av: / Foto: Kent Jardhammar
60 min
4 portioner
Kålrabbi uppstod i Europa på 1500-talet som en utveckling av den vilda kålen. Det är den uppsvällda stamdelen som används i matlagning. Den har ett grönt eller lila skal och ett vitt krispigt fruktkött.
Fler recept på:
Grytor, Potatis, Vitlök, Dill, Fisk
Annons

Ingredienser

    1. 500 g laxfilé
    2. 1 st kålrabbi
    3. 1 st gul lök
    4. 2 st morötter
    5. 500 g potatis
    6. 2 msk smör
    7. 2 dl vatten
    8. 1 dl grädde
    9. 1 st fiskbuljongtärning
    10. 1 tsk salt
    11. 1 krm svartpeppar
    12. 1 st hel fänkål
    13. 250 g räkor med skal
    14. 1 msk hackad dill
  1. Aioli

    1. 1 dl majonnäs
    2. 1 st vitlöksklyfta
    3. 1/2 tsk salt
    4. 1/2 krm vitpeppar

Gör så här

    1. 1.

      Skala och skär kålrabbi och lök i smala bitar. Skala och skär morötterna i tunna skivor och potatisen i småbitar.

    2. 2.

      Fräs lök och rotfrukter i smör i en gryta. Häll på vatten och grädde och lägg i buljongtärning, salt, peppar och fänkål. Låt allt sjuda på svag värme under lock ca 10 min. Vätskan ska täcka rotfrukterna. Blanda såsen.

    3. 3.

      Skär laxen i bitar och lägg ner dem i grytan och sjud med locket på ca 5 min. Skala räkorna och strö dem och dill över. Servera med aioli och bröd.

Fler recept på:
Grytor, Potatis, Vitlök, Dill, Fisk
Är innehållet i detta recept olämpligt?