Mikis äppel- och ingefärspaj

Mikis äppel- och ingefärspaj

Av: / Foto: Ralph Månsson
90 min
4 personer
En härlig äppel- och ingefärspaj som lagas i en ugnsfast stekpanna, t ex gjutjärnspanna.
Fler recept på:
Efterrätt, Glass, Paj, Äpple
Annons

Ingredienser

    1. 1 st rulle kyld pajdeg
    2. 1 burk syltad ingefära i sockerlag, 265 g
    3. 100 g strösocker
    4. 50 g smör
    5. 1 st kanelstång
    6. 5–6 st äpplen

Gör så här

    1. 1.

      Låt ingefäran rinna av men ta vara på sockerlagen. Häll strösockret i en ugnstålig stekpanna och hetta upp tills det har smält. Tillsätt smöret, sockerlagen och kanelstången. Vispa ihop tills du får en karamellsås. Stäng av värmen.

    2. 2.

      Finhacka ingefäran. Gröp ur äpplena med hjälp av ett kuljärn. Skalet ska vara kvar men se till att kärnorna inte kommer med. Sätt ugnen på 175 °C.

    3. 3.

      Lägg äpplena snyggt och prydlig i stekpannan med karamellsåsen. Strö över den hackade ingefäran. Hetta upp stekpannan igen och låt stå på låg värme i 5–6 minuter. Ta upp kanelstången.

    4. 4.

      Rulla ut degen och lägg den som ett lock på pajen. Deglocket ska vara ca 2 cm större i omkrets än stekpannan. Tryck ner degsidorna och grädda pajen i mitten av ugnen i ca 1 timme.

    5. 5.

      Ta pajen ur ugnen. Lägg på ett stort fat och vänd pajen, låt glida ner i pannan igen.

    6. 6.

      Servera pajen lite avsvalnad direkt ur pannan med vaniljglass, tjockyoghurt eller vispad grädde.

Fler recept på:
Efterrätt, Glass, Paj, Äpple
Är innehållet i detta recept olämpligt?