Mexikansk färsgratäng

Mexikansk färsgratäng

Av: / Foto: Pontus Ferneman
45 min
4 portioner
Fredagsmys för alla. Smakrik mexikansk färsgratäng med spritsat mos.
Fler recept på:
Gratäng, Budgetmat, Potatis
Annons

Ingredienser

  1. Potatismos

    1. 1 kg mjölig potatis, t ex king edward
    2. 2 msk smör
    3. 2 dl mjölk
    4. 1 st ägg
    5. salt, vitpeppar
  2. Fyllning

    1. 1 st liten strimlad purjolök
    2. smör till stekning
    3. 500 g köttfärs
    4. salt, peppar
    5. 1 burk tacosås medium, ca 300 g
    6. 2–3 tsk tomatpuré
    7. 1 dl kokbar grädde
    8. 50 g inlagda jalapeños
  3. Garnering

    1. persilja

Gör så här

    1. 1.

      Skala och koka potatisen. 

    2. 2.

      Fräs purjolöken mjuk i smör. Lägg åt sidan.

    3. 3.

      Bryn färsen grynig, krydda, tillsätt purjolöken, tacosås, tomatpuré och grädde. Låt puttra i minst 5 min, rör ner jalapeños och smaka av med salt och peppar. Rätten ska gärna vara smakrik. Häll färsröran i en smord ugnsform.

    4. 4.

      Häll av vattnet från potatisen och stöt den. Tillsätt smör och mjölk under vispning tills det blir ett luftigt mos. Rör ner ägget och smaksätt med salt och vitpeppar. 

    5. 5.

      Spritsa eller klicka potatismoset över färsen. Gratinera i 225°, ca 25 min tills gratängen har fått vacker färg. Garnera med hackad persilja.

Fler recept på:
Gratäng, Budgetmat, Potatis
Är innehållet i detta recept olämpligt?