Mellobitar med tryffel

Mellobitar med tryffel

Av: / Foto: Pontus Ferneman
40 stycken
Våra festliga tryffelkakor kan du dekorera med noter och servera till Melodifestivalen!
Annons

Ingredienser

    1. 400 g mandelmassa
    2. 1 dl strösocker
    3. 175 g smör, mjukt
    4. 4 ägg
    5. 1½ dl vetemjöl
    6. 1 tsk bakpulver
  1. Chokladtryffel

    1. 350 g mörk choklad
    2. 2½ dl vispgrädde
    3. 50 g smör, mjukt
  2. Garnering

    1. 150 g vit choklad,
    2. 150 g mörk choklad
    3. dekorationsströssel
    4. guld- & silverpulver

Gör så här

    1. 1.

      Ugn 175°

    2. 2.

       Riv mandelmassan grovt och blanda den med socker och smör, tillsätt lite i taget. Rör till en smidig konsistens. Tillsätt ett ägg åt gången under fortsatt omrörning.

    3. 3.

      Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i mandelmassesmeten. Bred ut smeten i en form, ca 25×30 cm, med bakplåtspapper.

    4. 4.

      Grädda i nedre delen av ugnen 20–25 min. Låt kakan svalna.

    5. 5.

      Chokladtryffel: Hacka chokladen. Värm grädden tills den nästan kokar i en kastrull. Ta från värmen. Tillsätt chokladen under omrörning. Rör tills chokladen smält. Klicka i smöret och rör samman till en slät tryffel. Bred tryffeln på kakbottnen. Låt stelna.

    6. 6.

      Garnering: Smält chokladsorterna i var sin skål. Dela kakan på mitten. Bred vit choklad på en del och mörk choklad på den andra. Spara lite av den vita och lite av den mörka chokladen till garnering.

    7. 7.

      Låt chokladen stelna till lite innan du skär kakan i små rutor.

    8. 8.

      Lägg rutorna i små formar. Garnera efter egen fantasi med resten av den smälta chokladen, dekorationsströsslet och guld- eller silverpulver.

    9. 9.

      Tips! Forma g-klavar och noter av den sparade chokladen!

Är innehållet i detta recept olämpligt?