Mauds bästa kladdkaka

Mauds bästa kladdkaka

Av: / Foto: Tine Guth Linse
30 min
1 tårta
Det här är en riktig favorittårta som alla gillar. Dessutom är den oerhört enkel att göra i en enda kastrull.
Fler recept på:
Alla Hjärtans Dag, Bröllop, Choklad , Tårta
Annons

Ingredienser

    1. 100 g smör Ⓛ
    2. 200 g mörk choklad Ⓛ
    3. 2 dl strösocker
    4. 4 ägg
  1. Apelsinskalsstrimlor

    1. 2 ekologiska apelsiner, vältvättade
    2. ½ dl strösocker
    3. 1 dl vatten
  2. Chokladglasyr

    1. 1 dl vispgrädde Ⓛ
    2. 100 g mörk choklad Ⓛ
    3. 1 msk honung
    4. 1 msk smör
  3. Tillbehör

    1. lättvispad grädde Ⓛ

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 200°.

    2. 2.

      Smält smöret i en 2-literskastrull.

    3. 3.

      Bryt ner chokladen i bitar och låt den smälta i smöret. Rör till en blank smet utan klumpar.

    4. 4.

      Vispa ner sockret och sedan äggen ett i taget tills allt är jämnt blandat.

    5. 5.

      Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form, 24 cm i diameter, med löstagbar botten. Smörj kanterna. Häll smeten i formen. Grädda på andra falsen nerifrån cirka 15 minuter. Låt kallna och stå i kyl innan den tas ur formen.

    6. 6.

      Apelsinskal: Strimla den yttersta delen av skalet med ett zestjärn. Förväll skalstrimlorna ½ minut i kokande vatten. Häll av vattnet. Koka på nytt upp dem med ½ dl socker och 1 dl vatten och låt sjuda 5–10 minuter tills lagen är simmig. Ta upp strimlorna ur lagen.

    7. 7.

      Glasyr: Koka upp grädden. Ta från värmen och tillsätt chokladen i små bitar. Rör tills chokladen smält. Tillsätt honung och smör. Låt svalna något och häll den sedan på den kalla kakan. Garnera med apelsinskalsstrimlorna. Servera med en klick lättvispad grädde.

Är innehållet i detta recept olämpligt?