Matjestårta de luxe

Matjestårta de luxe

Av: / Foto: Carin Pålsson
80 min
6 port
Matjestårta - favoriten på midsommarbordet!
Fler recept på:
Paj, Picknickmat, Potatis, Rödlök
Annons

Ingredienser

    1. 200 g danskt rågbröd el kavring
    2. 100 g smält smör
  1. Fyllning

    1. 1 burk matjessill, ca 200 g
    2. 4 st gelatinblad
    3. 1/2 st finhackad rödlök
    4. 3 dl gräddfil
    5. 2 dl crème fraiche
    6. 2 msk Kalles kaviar
    7. 2 msk majonnäs
    8. 1 tsk salt
    9. 2 krm malen vitpeppar
    10. 500 g kokt färskpotatis
  2. Garnering

    1. 1–2 st matjessillfiléer
    2. 1/2 st rödlök
    3. 1 dl gräslök
    4. 8 st rädisor
    5. 3 st hårdkokta ägg

Gör så här

    1. 1.

      Fäst ett bakpapper i botten på en springform, ca 24 cm i diam. Smula sönder brödet i matberedare med kniv. Blanda ner smöret. Tryck ut brödsmulorna i ett jämnt lager i formen, låt det gå upp lite på sidorna. Ställ formen kallt 20 min.

    2. 2.

      Fyllning: Låt sillen rinna av och skär den i småbitar. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 5–10 min. Blanda sill, lök, gräddfil, crème fraiche, kaviar, majonnäs, salt och peppar.

    3. 3.

      Krama ur gelatinbladen och smält dem försiktigt med 1 msk vatten i en kastrull. Låt svalna något och rör sedan ner det i sillröran.

    4. 4.

      Skär potatisen i tunna skivor och blanda dem med sillröran. Häll fyllningen i pajskalet. Ställ kallt minst 3 tim, gärna över natten.

    5. 5.

      Garnering: Skär sillen i bitar. Hacka löken och gräslöken fint och dela rädisorna och äggen i klyftor. Dekorera tårtan.

Fler recept på:
Paj, Picknickmat, Potatis, Rödlök
Är innehållet i detta recept olämpligt?