Marinerad skaldjurssallad

Marinerad skaldjurssallad

Av: / Foto: Ulrika Ekblom
40 min
4 portioner
En smarrig marinerad skaldjurssallad.
Fler recept på:
Skaldjur, Vitlök, Chili, Citron, Tomater, Sallad
Annons

Ingredienser

    1. 1 kg färska blåmusslor i nät
    2. 2 vitlöksklyftor
    3. 2 msk olivolja
    4. 2 dl torrt vitt vin
    5. 1/2 msk salt
  1. Skaldjurssallad

    1. 400 g blandade skaldjur (frysta är ok)
    2. 2 vitlöksklyftor
    3. 1 chilifrukt
    4. 2 dl olivolja
    5. 200 g körsbärstomater på kvist
    6. 1/2 kruka körvel
    7. 1/2 citron
    8. flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här

    1. 1.

      Skölj och borsta musslorna. De som inte sluter sig när du knackar på dem med en sked samt trasiga musslor ska slängas

    2. 2.

      Hacka vitlöken. Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs vitlöken utan att den tar färg. Häll i vin och salt och låt det koka upp. Lägg i musslorna och lägg på lock. Låt dem koka 4–5 minuter, tills musslorna har öppnat sig. Släng de som inte har öppnat sig.

    3. 3.

      Låt svalna och plocka ur musslorna ur skalen. Spara 12 skal till servering.

    4. 4.

      Skaldjurssallad: Låt de frysta skaldjuren tina på hushållspapper i kylen. Hacka vitlök och chili, hetta upp en matsked olja och fräs hacket hastigt. Lägg i skaldjuren och stek dem ett par minuter på hög värme. Häll av eventuell överflödig vätska. Låt svalna.

    5. 5.

      Dela tomaterna i mindre bitar, riv körveln i bitar och blanda med resterande olivolja. Pressa i citronen och vänd i musslor och skaldjur. Smaka av med salt och peppar. Låt marinera i kylen i minst en timme.

    6. 6.

      Fördela salladen i musselskalen eller i små glas. Garnera med lite körvelblad

Tips från kocken

Vill du spara tid köper du konserverade blåmusslor och serverar salladen i små glas i stället.
Fler recept på:
Skaldjur, Vitlök, Chili, Citron, Tomater, Sallad
Är innehållet i detta recept olämpligt?