Marinad till grillat kött

Marinad till grillat kött

Av: / Foto: https://www.recepten.se/recept/enkel_mar
4 min
4 portioner
Annons

Ingredienser

  1. 0,5 dl olivolja
  2. 0,5 dl äkta soja
  3. 1 tsk grillkrydda
  4. 2 klyftor vitlök
  5. 2 msk honung

Gör så här

  1. 1.

   Blanda olja, soja och de kryddor som du vill ha i en bunke.

  2. 2.

   Lägg i köttet och vänd runt köttet så att marinaden fastnar på alla sidor av köttet. All marinad ska sugas upp, köttet får alltså inte mer smak för att det badar i marinad. Det är bara ytan på köttet som kan suga upp marinaden.

  3. 3.

   Sätt köttet som skall marineras i en plastpåse tillsammans med marinaden. Låt köttet ligga och dra minst en timme innan grillning i kylskåp.

  4. 4.

   När du grillat färdigt köttet kan du krydda på valfri krydda t.ex. chili, grillkrydda, svartpeppar etc.

  5. 5.

   Man kan även blanda i något eller flera av följande; chilipulver, paprikapulver, sambal oelek samt chipotlepasta om man vill ha chilismak.

  6. 6.

   Ifall man vill ha en glaserad yta, dvs. glänsande och aningen klibbig så kan man blanda kryddor, örter, soja och honung. Under grillningen kan man smörja köttet försiktigt med blandningen, eftersom den rätt lätt bränns fast i bottnen. Det lönar sig att smörja också efter grillningen, och låta köttet vila en stund under folie. En sådan här behandling passar utmärkt t.ex. till grillsida och revbensspjäll.

  7. 7.

   En bra minnesregel när det kommer till att möra köttet själv, är att det är entzymerna som gör köttet mört. Färsk ananas och kiwi är två frukter som passar väl för mörning eftersom de innehåller mycket entzymer. Man kan t.ex köra ananas i en mixer och breda ut den krossade ananasen på biffarna. Men märk väl att det räcker med 15 minuter.

Är innehållet i detta recept olämpligt?