Marängrulle med exotisk frukt och citrontryffel

Marängrulle med exotisk frukt och citrontryffel

Av: / Foto: Ralph Månsson
60 min
10 bitar
Perfekt att bjuda på till nyår!
Fler recept på:
Efterrätt, Citron
Annons

Ingredienser

    1. 5 äggvitor
    2. 2 1/2 dl socker
    3. 1 1/2 dl mandelmjöl
    4. 3 msk majsstärkelse
  1. Citrontryffel

    1. 150 g vit choklad
    2. 3/4 dl vispgrädde
    3. finrivet skal av 1 citron
  2. Fyllning

    1. 3 1/2 dl vispgrädde
    2. 6 dl blandad exotisk frukt i bitar, t ex papaya, mango, fikon, physalis
    3. 2 passionsfrukter
  3. Garnering

    1. finrivet skal av 1/2 citron

Gör så här

    1. 1.

      Ta fram äggvitorna så att de blir rumsvarma. Sätt ugnen på 175°.

    2. 2.

      Vispa äggvitorna vita och porösa med absolut rena redskap. Smeten ska vara så fast att du kan vända bunken upp och ner utan att smeten rinner ur. Mät upp 1/4 av sockret och ställ åt sidan så länge. Tillsätt resten av sockret lite i taget i äggvispet tills smeten är blank och styv.

    3. 3.

      Blanda mandelmjöl, majsstärkelse och det sparade sockret. Vänd varsamt ner blandningen i smeten.

    4. 4.

      Bre ut smeten jämnt på en bakpappersklädd plåt till en fyrkantig platta, ca 30x30 cm. Grädda bottnen i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Ytan ska då kännas spröd och torr, medan den fortfarande ska vara något mjuk i botten. Dra av den nygräddade bottnen från plåten och låt kallna på bakgaller.

    5. 5.

      Citrontryffel: Hacka chokladen. Mät upp grädden i en kastrull och rör ner citronskalet. Ge citrongrädden ett snabbt uppkok och ta kastrullen från värmen. Tillsätt chokladhacket och rör om tills det smält.

    6. 6.

      Vänd marängbottnen upp och ner på ett smörpapper och dra bort bakpapperet. Bre ut häften av citrontryffeln jämnt över ytan.

    7. 7.

      Vispa grädden till fyllningen och bre ut över bottnen.

    8. 8.

      Skär vid behov den exotiska frukten i mindre bitar och lägg upp i en skål. Dela passionsfrukterna och gröp ur fruktköttet. Passera genom en finmaskig sil med hjälp av baksidan på en sked. Häll saften över fruktbitarna.

    9. 9.

      Strö frukten över tårtan och rulla samman med hjälp av smörpapperet. Ringla över resten av tryffeln och finrivet citronskal.

Fler recept på:
Efterrätt, Citron
Är innehållet i detta recept olämpligt?