Mandelspån

Av: / Foto: Ralph Månsson
Annons

Ingredienser

    1. 100 g rumsvarmt smör eller margarin
    2. 100 g mandelmassa
    3. 1 dl socker
    4. 2 ägg
    5. 6 1/2 dl vetemjöl
    6. 3/4 tsk bakpulver
  1. garnering

    1. 1 msk äggvita
    2. 1 1/2 dl florsocker
    3. karamellströssel

Gör så här

    1. 1.

      Lägg matfettet i en bunke och riv ner mandelmassan. Tillsätt sockret och rör samman till slät konsistens.

    2. 2.

      Tillsätt äggen, ett i taget, och rör massan slät mellan varje. Blanda sist ner vetemjöl och bakpulver och arbeta snabbt samman till en slät deg. Plasta in degen och lägg den kylskåpskallt att vila i minst 30 minuter.

    3. 3.

      Sätt ugnen på 200°.

    4. 4.

      Kavla ut den kalla degen tunt på mjölad arbetsbänk och sporra upp den i rektangulära bitar som mäter ca 7 1/2x10 centimeter.

    5. 5.

      Lägg plattorna på bakpappersklädd plåt. Grädda kakorna i mitten av ugnen tills de fått svagt gyllenbrun färg, vilket tar ca 10–12 minuter.

    6. 6.

      Blanda samman äggvita och florsocker till en slät glasyr som bres tunt över de kalla spånen. Strö över lite karamellströssel innan glasyren har stelnat.

Är innehållet i detta recept olämpligt?