Mandelmusslor med glöggfrukt

Mandelmusslor med glöggfrukt

Av: / Foto: Anette Nilsson
60 min
25 st
För många är mandelmusslan den allra viktigaste julkakan, för vissa en kvalitetsstämpel på ett julbord.
Fler recept på:
Advent, Jul
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 200°
    2. 50 g sötmandel, ca ¾ dl
    3. 1 st bittermandel
    4. 100 g smör
    5. ¾ dl strösocker
    6. 2 dl vetemjöl
    7. 1 st äggula
    8. vispgrädde till fyllningen
  1. Glöggfrukt

    1. 2½ dl torkad frukt, t ex fkon, dadlar, russin, aprikoser och/eller tranbär
    2. ½ dl grovhackade valnötter
    3. 2 dl valfri glögg
    4. 1 st kanelstång
    5. 1 st stjärnanis
    6. 2 st 2 hela kardemummakapslar eller 1 krm kardemummakärnor
    7. ½ dl råsocker

Gör så här

    1. 1.

      Skålla, skala och mal sötmandel och bittermandel.

    2. 2.

      Blanda samman den malda mandeln med övriga ingredienser till en deg. Slå in degen i plastfolie och låt den vila kallt i minst 1 timme, gärna över natten.

    3. 3.

      Sätt ugnen på 200°.

    4. 4.

      Kavla ut den kalla degen tunt på mjölat bakbord. Använd ett runt mått och ta ut plattor som är ca 1 cm större än diametern på musselformarna som du tänkt använda.

    5. 5.

      Smörj formarna, lägg i degplattorna och tumma ut degen jämnt. Du kan även dela upp degen i småbitar och tumma ut degen direkt i formarna. Nyp eventuellt bort överflödig deg runt kanten.

    6. 6.

      Grädda formarna 8–10 minuter. Låt dem svalna något i formarna och lossa dem sedan försiktigt.

    7. 7.

      Fyllning: Skär större frukter i mindre bitar. Blanda samman frukt och hackade nötter i en skål.

    8. 8.

      Mät upp glöggen i en kastrull och lägg ner kryddorna och råsockret. Koka upp blandningen och sila glöggen över frukt- och nötblandningen. Täck med plastfolie och ställ att dra i några timmar eller över natten.

    9. 9.

      Häll av glöggen. Servera mandelmusslorna med lättvispad grädde och den marinerade frukt- och nötblandningen.

Fler recept på:
Advent, Jul
Är innehållet i detta recept olämpligt?