Mandelmjöls-paj med kronärtskocka

Mandelmjöls-paj med kronärtskocka

Av: / Foto: Ulrika Ekblom
50 min
6 personer
Vetemjölet i pajbotten är ersatt med mandelmjöl. Det ger god smak och nyttiga fetter. Smöret är utbytt mot en liten skvätt hälsosam olivolja, resten är kesella som gör att degen håller ihop.
Fler recept på:
Tomater, Vitlök, Basilika, Citron, Paj
Annons

Ingredienser

    1. 3 1/2 dl mandelmjöl
    2. 1/2 dl olivolja
    3. 1 burk kesella, 250 g, 10%
    4. 1/2 tsk salt
    5. olja och mandelmjöl till formen
  1. Fyllning:

    1. 1 burk kronärtsskockshjärtan (avrunna)
    2. 3 st ägg
    3. 1 st vitlöksklyfta
    4. 1 st ekologisk citron, rivet skal
    5. 1 1/2 dl parmesan (riven)
    6. 1/2 tsk salt och 1 tsk nymald svartpeppar
  2. Topping:

    1. 100 g romanticatomater
    2. olivolja
    3. 100 g parmaskinka
    4. 3 msk hyvlad parmesan
    5. nymald svartpeppar
  3. Örtolja:

    1. 1 kruka basilika
    2. 1 tsk citronskal (rivet)
    3. 1 st tsk flytande honung
    4. 1 dl olivolja
    5. 1 krm salt

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 200°. Mixa ingredienserna till örtoljan men spara några blad basilika till dekoration. Smaka av med salt. Ställ åt sidan.

    2. 2.

      Smörj en form med olja och bröa med lite mandelmjöl. Blanda mandelmjölet med oljan i en bunke och tillsätt sedan 1 dl av kesellan samt salt.

    3. 3.

      Tryck ut degen i pajformen. Degen ska vara lite kladdig. Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter tills den stelnat och fått lite färg.

    4. 4.

      Kör under tiden avrunna kronärtskockshjärtan hastigt i matberedare. Vispa ihop ägg och resten av kesellan och krydda med riven vitlök, rivet citronskal och parmesan. Blanda i de finfördelade kronärtskockshjärtanen och salta och peppra.

    5. 5.

      Ta ut det förgräddade pajskalet och låt det svalna lite. Sänk värmen till 175°. Häll äggblandningen i pajskalet och grädda tills det stelnat, cirka 25 minuter.

    6. 6.

      Stek tomaterna och lägg dem på pajen tillsammans med tunna skivor parmaskinka och lite hyvlad parmesan. Garnera med några basilikablad, strö över lite peppar och droppa över örtolja.

Fler recept på:
Tomater, Vitlök, Basilika, Citron, Paj
Är innehållet i detta recept olämpligt?