Mandelmassefylld saffranskrans

Mandelmassefylld saffranskrans

Av:
120 min
Annons

Ingredienser

    1. 75 g smör
    2. 2 dl mjölk
    3. 25 g jäst
    4. 0,5 g saffran
    5. 1 st ägg
    6. 1 krm salt
    7. ½ dl strösocker
    8. 6 ½-7 dl vetemjöl
  1. Fyllning

    1. 200 g mandelmassa
    2. 50 g smör
    3. 1 ½ msk kanel
    4. 1-2 msk vatten
  2. Pensling

    1. ägg
    2. socker

Gör så här

    1. 1.

      Smält smöret i kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader.

    2. 2.

      Smula ned jästen i en bunke. Häll i mjölkblandningen och saffranet och rör ut jästen.

    3. 3.

      Vispa ihop ägget i en kopp, spara ca 1 msk till pensling och häll resten i bunken.

    4. 4.

      Tillsätt salt, socker och det mesta av mjölet och arbeta ihop till en smidig deg.

    5. 5.

      Jäs under bakduk 30-40 minuter.

    6. 6.

      Riv mandelmassan och blanda den med smör, kanel och vatten till en bredbar massa.

    7. 7.

      Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.

    8. 8.

      Kavla ut degen till en stor kaka ca 40x30 cm.

    9. 9.

      Bred fyllningen över hela kakan och rulla ihop den från ena långsidan.

    10. 10.

      Skär rullen i 20 skivor. Lägg 15 skivor lite omlott längs kanten i en smord rund bakform (ca 25 cm i diameter). Ställ återstående skivor i ring i mitten.

    11. 11.

      Jäs under bakduk ca 30 minuter.

    12. 12.

      Slå på ugnen på 200 grader.

    13. 13.

      Pensla kakan med det sparade ägget och strö över lite socker.

    14. 14.

      Grädda i nedre delen av ugnen 25-30 minuter. Låt svalna under bakduk.

Är innehållet i detta recept olämpligt?