Mandellax med apelsinsås och vintersallad

Mandellax med apelsinsås och vintersallad

Av: / Foto: Lisa Björner
50 min
6 portioner
Ugnsstekt lax med ett täcke av mandelflarn med vintersallad
Fler recept på:
Jul, Sallad, Äpple
Annons

Ingredienser

    1. 1 kg laxfilé i hel bit
    2. 1 tsk salt
    3. 2 krm mald peppar
    4. 3 msk senap
    5. 1 äggula
    6. 1 dl mandelspån
    7. 3 msk hackad bladpersilja
  1. Apelsinsås:

    1. 4 dl vatten och steksky
    2. 1 st grönsaksbuljongtärning
    3. 2 dl crème fraiche
    4. 3 msk vetemjöl
    5. rivet skal av 1 ekologisk apelsin och saft av 1/2
    6. 1 msk hackad persilja
    7. 1 tsk salt
  2. Vintersallad:

    1. 200 g färsk grönkål
    2. 3 st röda äpplen
    3. saft av 1 apelsin
  3. Dressing:

    1. 2 msk svensk senap
    2. 4 msk olja
    3. 2 msk ljus vinäger
    4. 1 tsk flingsalt
    5. 2 krm grovmald svartpeppar

Gör så här

    1. 1.

      Dela grönkålen i småbitar och skär äpplena (med skalet kvar) i småbitar. Blanda dem med apelsinsaften. Blanda dressingen och häll den över salladen.

    2. 2.

      Lägg fisken i en ugnssäker form. Salta och peppra. Blanda senap och äggula. Bred det på laxen. Blanda mandelspån och persilja. Strö det över fisken.

    3. 3.

      Ugnsstek laxen i 225° ca 25 min till 65° innertemp. Blanda alla ingredienser till såsen och koka upp under omrörning. Sjud såsen 5 min.

    4. 4.

      Servera laxen med såsen, salladen, gröna ärter och ugnsstekt eller kokt potatis.

Fler recept på:
Jul, Sallad, Äpple
Är innehållet i detta recept olämpligt?