Mandelkladdkaka

Mandelkladdkaka

Av: / Foto: Ralph Månsson
50 min
8 bitar
En mandelkaka som smakar bäst dagen efter den gräddas.
Fler recept på:
Bröllop, Begravning, Alla Hjärtans Dag
Annons

Ingredienser

    1. 200 g sötmandel
    2. 2 msk potatismjöl
    3. 4 st ägg
    4. 1 1/2 dl socker
    5. 4 dl blandade djupfrysta bär, t ex hallon, blåbär och vinbär + 1 msk potatismjöl
  1. Servering

    1. grädde
    2. ev florsocker

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 200°.

    2. 2.

      Hacka mandeln mycket fint i matberedare.

    3. 3.

      Smörj kanten på en rund bakform med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter. Strö kanten med lite av den mixade mandeln. Spänn fast ett bakpapper i botten.

    4. 4.

      Tillsätt potatismjöl i resterande mandel och rör om.

    5. 5.

      Vispa ägg och socker vitt och poröst. Tillsätt mandelblandningen och rör om till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.

    6. 6.

      Lägg bären i en plastpåse och tillsätt potatismjölet. Skaka om lätt så att bären blir jämnt mjölade runtom. Öppna ugnsluckan lätt på glänt och strö bären över kakan. Grädda i ytterligare ca 15 minuter, eller tills kakan ser färdig ut men fortfarande är något gungig i mitten.

    7. 7.

      Ta ut kakan och låt kallna. Ställ därefter kylskåpskallt.

    8. 8.

      Lossa den kalla kakan ur formen då den ska serveras, gärna tillsammans med lite lättvispad grädde. Sikta eventuellt över lite florsocker.

Tips från kocken

Kakan är riktigt kladdig. Vill man ha den lite fastare i konsistensen gräddas den ytterligare en stund.
Är innehållet i detta recept olämpligt?