Mandelfylld vetekrans

Mandelfylld vetekrans

Av: / Foto: Pontus Ferneman
140 min
2 kransar
Fyll påskens vetekrans med mandelmassa och pistasch eller andra nötter!
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 200°
    2. 25 g jäst
    3. 3½ dl mjölk (rumstemp)
    4. 1 krm salt
    5. ½ tsk stött kardemumma
    6. ½ dl strösocker
    7. 1 st ägg
    8. 8–9 dl vetemjöl
    9. 75 g mjukt smör
  1. Fyllning

    1. 125 g smör
    2. 2½ msk strösocker
    3. 175 g mandelmassa
    4. ca ¾ dl pistaschnötter
  2. Pensling & garnering

    1. pärlsocker
    2. ägg
  3. Glasyr

    1. 1½ dl florsocker
    2. 1–1½ msk vatten
    3. pistaschnötter

Gör så här

    1. 1.

      Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg.

    2. 2.

      Blanda i ca 3/4 av vetemjölet. Tillsätt det mjuka smöret klickvis. Tillsätt resten av mjölet förutom lite som sparas till utbakningen.

    3. 3.

      Arbeta degen smidig och blank. Låt jäsa under duk i ca 1 timme.

    4. 4.

      Fyllning: Rör samman smör, socker och mandelmassa. Hacka pistaschnötterna grovt.

    5. 5.

      Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till ca 50x15 cm. Bred på fyllningen. Strö på pistaschnötterna. Rulla samman och forma till två kransar. Klipp djupa snitt. Lägg varannan flik åt vänster, varannan åt höger. Låt jäsa under duk i 30–40 min.

    6. 6.

      Pensla med lätt uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min.

    7. 7.

      Glasyr: Rör samman florsocker och lite vatten i taget. Ringla glasyren på vetebrödet. Strö på lite hackade pistaschnötter.

Är innehållet i detta recept olämpligt?