Mandel- och chokladmoussekaka med hallonsås

Mandel- och chokladmoussekaka med hallonsås

Av:
10 portioner
Annons

Ingredienser

 1. Tillagning

  1. 300 g blockchoklad
  2. 5 dl vispgrädde
  3. 0,5 hg mandelmassa
  4. 50 g socker
  5. 0,5 st äggvita
  6. 1 l färska el fryst hallon
  7. msk florsocker
  8. 2 cl Grand Marnier

Gör så här

  1. 1.

   Smält blockchoklad i vattenbad. Vispa grädden lätt, den skall inte bli tjock. Blanda ner de 2 cl Grand Marnier. Rör försiktigt ihop grädden och den smälta chokladen. Ställ in i kylen.

  2. 2.

   Sätt ungen på 300 grader. riv mandelmassan grovt på rivjärn. Rör ihop den med sockret och äggvitan i en degblandare eller med elvisp och degkrokar.

  3. 3.

   Pudra en bakplåt med florsocker. Kavla ut mandelmassan till 2-3 mm tjocklek. Sätt in den i ugnen i ett par minuter. Det räcker för att den ska bli lätt ljusbrun på ytan, men den får inte hårdna. En sådan här procedur kallas att flamma av.

  4. 4.

   Ta ut och låt massan kallna. Lägg ut ett smörpapper på ett bakbord och låt den sedan glida ner på smörpappret. Stryk ut chokladmoussen i ett jämt lager och rulla ihop det hela som en rulltårta med smörpappret omkring. Ställ in den i kylen där den skall ligga och dra sig till riktigt mogen.

  5. 5.

   Lägg hallonen i mixern. Häll i 1 dl vatten och kör ihop till en sås. Smaksätt med florsocker efter egen smak. Hallon har mycket olika egen sötma, så vi kan inte ange någon sockermängd. Passera såsen i en sil eller sikt och desserten är klar.

Är innehållet i detta recept olämpligt?